Het plantseizoen voor bomen met blote wortel of kluit is voorbij. Alle bomen en planten in pot of airpot kunnen we het ganse jaar door leveren.

Aardappelen kweken in pot

Als u een kleine moestuin hebt, en toch aardappelen wil kweken, dan is het kweken in potten een ideale oplossing. In een grote moestuin kan u in rijen werken, in een kleine moestuin of stadstuin kan u in zakken of in potten werken.

Om aardappelen in potten te kweken kan u volgend stappenplan hanteren:

  • U hebt verschillende aardappelsoorten die u kan kopen. Koop hiervoor “pootaardappelen”. Wij hebben gekozen voor “charlotte” aardappelen, een vroege aardappelsoort.
  • Alvorens u de aardappelen plant, dient u ze eerst voor te kiemen op een plaats waar er veel lichtinval is (afbeelding 1). Dit zal het groeiproces versnellen. U kan pootaardappelen voorkiemen door ze bijvoorbeeld in een eierdoos binnen op de vensterbank te plaatsen.

Afbeelding 1

  • Neem een ruime plantpot, waar er aan de onderzijde gaten in zitten. Op die manier kan het overtollige water wegvloeien (afbeelding 2).

Afbeelding 2

  • Neem vervolgens kwaliteitspotgrond (hierin is al compost en meststof verwerkt), meng deze met meststoffen specifiek voor aardappelen, en vul de bodem een 15-tal cm. Hier kan u dan de pootaardappelen in plaatsen met hun scheuten naar boven gericht (afbeelding 3).

Afbeelding 3

  • Dek de aardappelen af met dezelfde potgrond, plaats ze op een zonnige plaats in uw (moes)tuin, en geef een eerste keer overvloedig water.
  • Wanneer het eerste loof zichtbaar is (ongeveer 10 cm hoog), kan u de pot verder vullen, en uw aardappelplanten ophogen, dit noemen we “aanaarden”.

Ter info, de totale groeiperiode bedraagt ongeveer een 10-tal weken.
 

Veel succes!

Boer Bas

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.