Momenteel is het plantseizoen voor vaste planten, struiken en hagen voorbij, alsook voor bomen met blote wortel of kluit. Vanaf september/oktober zijn deze terug beschikbaar. Solitaire bomen, lei- en dakbomen en vormbomen in pot kunnen wel nog geleverd en aangeplant worden. Contacteer ons voor advies via het contactformulier op de website.

Gras zaaien of matten leggen?

Bent u er nog niet uit of u grasmatten wil leggen of het gewoon zelf wil zaaien? Veel hangt af van hoe snel u resultaat wil zien en hoe diep u in de buidel wil tasten.

We lijsten even de voor- en nadelen van beide mogelijkheden voor u op:

Grasmatten voor- en nadelen

  • U hebt een uitermate snel resultaat: ‘s ochtends staat u nog uitkijkend op een braak liggend stuk grond terwijl u ‘s avonds reeds op een mooie grasmat kan kijken.
  • De grasmatten geven u een lopende start. U hebt in het begin dan ook direct een perfecte, onkruidvrije grasmat. Let echter op, een grasmat is ook maar gras. Het vereist dezelfde zorgen als gewoon gras.
  • Voor grasmatten betaalt u al snel een stuk meer dan wanneer u het zelf zaait. U betaalt snel 2€/m2. Graszaad hebt u al gemakkelijk voor 0,25€/m2. Wilt u het dan ook nog eens door een professional laten aanleggen, dan loopt de prijs alleen maar op. Want laat u niet vangen, een mooie grasmat legt u ook best op een mooi gefreesde en gelijkgerolde ondergrond.
  • Grasmatten moet u goed sproeien in de eerste weken. Doet u dit niet, dan hebt u het risico dat de wortels niet aanslaan. Doet u het teveel, dan groeien de wortels niet diep genoeg. De gouden balans kan u vinden door ervoor te zorgen dat de grond niet uitdroogt in de eerste weken.

Gras zaaien voor- en nadelen

  • Als u uw gras zelf zaait, duurt het uiteraard wat langer alvorens u resultaat hebt dan bij grasmatten. Het gras moet kiemen en groeien. In het begin zal het gras ook dunner staan.
  • De voorbereiding van de grond voor grasmatten of zaaien zijn quasi dezelfde. Echter vergt gezaaid gras een iets intensievere zorg na het zaaien. Zo kan u er nog eens met de rol overgaan, en moet u ook iets voorzichtiger zijn bij het maaien. Een ideaal toestel voor het maaien bij vers gezaaid gras is de zwevende grasmaaier. Deze laat geen sporen na van de dikwijls vrij zware grasmachine wielen.
  • Gras zaaien is stukken goedkoper. U betaalt gemakkelijk 8 keer minder per m2 voor graszaad dan voor grasmatten.
  • U hebt meer keuze over het mengsel. Niettegenstaande u alle soorten grasmengsels meestal ook terug kunt vinden in grasmatten, vergen sommige delen van de tuin een licht ander mengsel afhankelijk van de hoeveelheid zon, schaduw en ondergrond. Dit kan u gemakkelijker corrigeren door gras te zaaien.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.