Het plantseizoen voor bomen met blote wortel is voorbij. Alle bomen en planten in pot of airpot daarentegen kunnen het ganse jaar door geleverd worden.

Mulchen of de bodem bedekken met een mulchlaag

Mulchen betekent de bodem voorzien van een bedekkende laag organisch materiaal, zoals bladeren, houtsnippers, stro of compost. Op het bodemoppervlak wordt rondom de planten zo'n mulchlaag aangebracht. Deze laag organisch materiaal geeft tal van voordelen aan de tuin.

Wat is mulchen?

Mulchen is het aanbrengen van losse bedekkingen of lagen materiaal op het oppervlak van de bodem. Een mulchlaag kan worden toegepast op het oppervlak van kale grond of op de bovenkant van een plantenbak.

De keuze van mulchmateriaal is afhankelijk van de specifieke behoeften van de planten en de omstandigheden in de tuin. Het is cruciaal om de mulch regelmatig te vernieuwen, aangezien organisch materiaal na verloop van tijd kan afbreken.

Diverse materialen kunnen dienen als mulch, waaronder:

  • Tuincompost: een bodemverbeteraar gemaakt van ontbonden plantenafval, meestal verkregen uit een compostbak of composthoop. Het wordt toegevoegd aan de bodem om de vruchtbaarheid, structuur en watercapaciteit te verbeteren.
  • Zaai- of potgrond: deze grond wordt gebruikt voor het kweken van zaailingen of planten in plantenbakken.

Mulch kan worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: biologisch afbreekbaar en niet-biologisch afbreekbaar. Beide types onderdrukken onkruid door het blokkeren van zonlicht, wat nodig is voor de kieming en groei van onkruidzaden, en bevorderen het vasthouden van vocht door verdamping van het bodemoppervlak te verminderen.

Wanneer mulchen?

Mulch kunt u het best aanbrengen van midden tot laat in de lente, op het moment dat onkruiden nog niet zijn ontkiemd en kruidachtige planten in een rustfase verkeren, of in de herfst, wanneer planten in winterslaap gaan.

Mulch kan ook aangebracht worden op elk gewenst moment van het jaar rond nieuwe aanplantingen. Nieuwe planten kunnen zich het best vestigen, wanneer ze profiteren van onderdrukking van onkruid en wanneer het vocht in de bodem kan vastgehouden worden, en dit door de aangebrachte mulchlaag.

Voordelen van mulchen

  • Bodemvochtbehoud: de mulchlaag helpt bij het vocht vasthouden in de bodem door verdamping te verminderen, waardoor de planten beter bestand zijn tegen droge periodes. Bijgevolg zal de behoefte aan water geven verminderen.
  • Onkruid onderdrukken: een dikke laag mulch zal voorkomen dat onkruid ontkiemt en groeit, waardoor de concurrentie met de gewenste planten wordt verminderd.
  • Temperatuur regelen van de bodem: de mulchlaag fungeert als een isolatielaag, waardoor de bodemtemperatuur stabiel blijft en extreme schommelingen worden gematigd. Het beschermt tevens de plantenwortels tegen extreme temperaturen.
  • Bodemstructuur verbeteren: na verloop van tijd breekt organisch materiaal in de mulch af en voegt het voedingsstoffen toe aan de grond.
  • Bescherming bieden tegen erosie: de mulchlaag voorkomt dat regen en irrigatie de bodem wegspoelt, wat vooral belangrijk is op hellingen.
  • Nette uitstraling en decoratieve afwerking: door de mulchlaag verhoogt de visuele aantrekkelijkheid van uw tuin.

Nadelen van mulchen

Hoewel mulchen vele voordelen heeft, zijn er ook enkele mogelijke nadelen waar u rekening dient mee te houden:

  • Overmatig vocht vasthouden: bij extreem vochtige omstandigheden kan overmatig mulchen leiden tot een te hoge vochtigheidsgraad in de bodem, wat mogelijk wortelrot of andere schimmelproblemen kan veroorzaken bij specifieke planten.
  • Onkruid uit zaadjes in de mulch: indien de mulch niet goed is gecomposteerd, is het mogelijk dat het zaden van onkruid bevat. Dit kan resulteren tot onkruidgroei in de mulchlaag zelf.
  • Knaagdieren lokken: bepaalde mulchsoorten, met name organische materialen zoals hooi of stro, kunnen knaagdieren aantrekken die mogelijk nesten in de mulch bouwen.
  • Insecten en schimmelproblemen: mulch kan dienen als een toevluchtsoord voor bepaalde insecten en schimmels. Ondanks de goede afbreekbaarheid van de meeste mulchmaterialen, kan het vochtige milieu dat ze genereren gunstig zijn voor bepaalde ongewenste organismen.
  • Ontwikkeling van ziektes: door verkeerd gebruik van mulch, zoals de mulch in vochtige omstandigheden te dicht bij de stam te plaatsen, kan dit leiden tot de ontwikkeling van ziektes zoals stamrot.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.