Momenteel is het plantseizoen voor vaste planten, struiken en hagen voorbij, alsook voor bomen met blote wortel of kluit. Vanaf september/oktober zijn deze terug beschikbaar. Solitaire bomen, lei- en dakbomen en vormbomen in pot kunnen wel nog geleverd en aangeplant worden. Contacteer ons voor advies via het contactformulier op de website.

Onderhouden van langs muur groeiende struiken

Struiken die langs muren groeien vereisen een jaarlijkse snoei om onder controle gehouden te worden. Zijscheuten dienen ingekort te worden, alsook takken die in of weg van de muur groeien, moeten verwijderd worden. Als u weet hoe u muurstruiken in vorm kunt houden, voorkomt u dat ze een bossige puinhoop worden. Snoeien op het juiste moment van het jaar zal zorgen voor een mooie bloei in het volgende seizoen.

Voor welke planten?

Deze snoeimethode is geschikt voor struiken die langs muren groeien.

Wanneer snoeien?

In het algemeen worden planten die bloeien op het hout van het voorgaande jaar, direct na de bloei gesnoeid. Deze planten bloeien vaak in de winter, de lente of de vroege zomer.
Planten die bloeien op het hout van het huidige seizoen, worden vaak in de late winter of het vroege voorjaar gesnoeid. Deze planten bloeien meestal midden tot laat in de zomer of in de herfst. Sommigen vereisen een zomersnoei na de bloei.

Hoe snoeien?

Nieuwe takken dienen regelmatig vastgebonden te worden om de aangewezen ruimte op te vullen. Vervolgens bindt u de zijscheuten in om gaten op te vullen. Snoei te lange scheuten terug en verwijder dode scheuten.

Muurstruiken dienen jaarlijks gesnoeid te worden. Snoei ofwel na de bloei, voor degenen die bloeien op het hout van het voorgaande jaar, ofwel snoeit u in de late winter of lente, voor degenen die bloeien op het hout van het huidige jaar. Verkort de zijscheuten tot twee of vier knoppen naar binnen en verwijder de scheuten die naar de muur groeien.

Na het snoeien kunt u een mulchlaag leggen en de struiken extra voeden.

Deze snoeirichtlijnen zijn geschikt voor klimplanten die minstens twee jaar oud zijn. Pas aangeplante struiken en overwoekerende planten vragen om een iets andere aanpak. Hoewel veel klimplanten goed reageren op een stevige snoei, kunnen sommige planten beter vervangen worden. Lees hier meer over "Klimplanten: overwoekerende planten herstellen".

Let op! Snoeien op het verkeerde moment van het jaar kan ervoor zorgen dat er geen of weinig bloei is het volgende seizoen. Planten moeten herstellen en weer goed bloeien in hun tweede bloeiseizoen na het snoeien, zodat er geen langdurige schade aangericht is. Herstelde planten die stevig zijn gesnoeid, kunnen langer nodig hebben om opnieuw te gaan bloeien.
 

Specifieke informatie over onderhoud en snoei voor elke plant is te vinden in onze Plantengids.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.