Momenteel is het plantseizoen voor planten met blote wortel en kluit voorbij. Vanaf november zijn deze terug beschikbaar. Wenst u toch nu te planten, dan hebben we een assortiment in pot of airpot beschikbaar. Deze kunnen het hele jaar door geplant worden.

Onkruid manueel verwijderen

Manueel onkruid verwijderen is meestal de snelste en meest effectieve manier van onkruidverwijdering.

Alvorens over te gaan tot het manueel verwijderen van het onkruid dient bepaald te worden welk type onkruid u wenst te bestrijden alvorens over te gaan tot actie.

  • Zaadonkruiden: Verspreiden zich via zaadjes (die vaak in grote aantallen geproduceerd worden). Deze onkruiden zijn veelal eenjarige planten die na de zaadzetting of op het einde van het jaar afsterven.
  • Wortelonkruiden: Verspreiden zich via de wortel, die zich vaak ver onder de grond verspreiden of net heel diep gaan. Deze soort is het hardnekkigst en is het moeilijkst te verwijderen.

Wieden of schoffelen?

Schoffelen (door met een schoffel ongeveer een centimeter onder de grond het onkruid los te werken) is een snelle methode om het onkruid op korte termijn te verwijderen. Soms doet u met schoffelen meer kwaad dan goed als u het op het verkeerde onkruid toepast.

Onkruid wieden (het onkruid in zijn geheel met wortel uittrekken) is tijdrovender in het begin maar in bepaalde omstandigheden en op lange termijn efficiënter en verstandiger.

Onderstaande punten kunnen u helpen de keuze te maken tussen schoffelen en wieden.

  • Vele vaste planten wortelen ondiep. Bij het schoffelen lopen deze het risico om beschadigd te geraken. Als u schoffelt zorg dan dat u ver genoeg van andere plantenwortels afblijft.
  • Bij wortelonkruid kan schoffelen averechts werken. Doordat u de wortels afsnijdt blijft een gedeelte van de wortel nog in de grond zitten. Elk stukje wortel dat u op deze manier afsnijdt kan terug komen als een nieuw onkruidplantje, afhankelijk van het onkruid. Probeer in het geval van wortelonkruid het onkruid zoveel als mogelijk handmatig weg te wieden of voldoende frequent met de schoffel het onkruidplantje te lijf te gaan.
  • Schoffelen werkt uitstekend voor zaadonkruiden. Aangezien het onkruid zich niet via de wortels verspreidt kan u het perfect afsnijden door te schoffelen.

Hoe moet u schoffelen?

In het volgende filmpje leggen we uit hoe u kan schoffelen:

Hoe moet u wieden?

Kies vooreerst een gemakkelijke houding uit. Zit u graag op uw knieën, dan kunnen knielappen of een kniekussen pijnlijke knieën vermijden.

Staat het onkruid waar er weinig andere planten staan, dan kan u bij wijze van voorbereiding met de riek al rechtstaand eens tussen het onkruid heen steken en een wiebelende beweging maken. Zo maakt u de wortels van het onkruid alvast wat los en kan u ze tijdens het wieden gemakkelijker verwijderen.

Verder doet u er ook goed aan niet te wieden als er regenweer op komst is. Het onkruid dat nog niet 100 % verwijderd zou zijn tijdens het wieden krijgt tijdens regen weer alle kansen om er door te komen. Bij droog weer is die kans kleiner.

Gebruik een krabber of een tuinhak om het werk wat te verlichten. Een krabber laat u toe om de aarde rondom de wortel van het onkruid wat los te werken om zo de wortel in zijn geheel te kunnen verwijderen.

Het onkruid in zijn geheel (mét wortel) verwijderen is cruciaal, vooral voor wortelonkruid. Zoals eerder vermeld kunnen niet-verwijderde wortels terug uitschieten en kan u terug van vooraf aan beginnen.

Eenmaal u het grondige werk verricht hebt doet u er goed aan om om de zoveel tijd nog eens langs het vrijgemaakte stukje grond te gaan. Verwijder nieuwe zaailingen onmiddellijk door ze met een korte draaibeweging met wortel uit te trekken. Deze zaailingen komen meestal eenvoudig los aangezien ze nog geen kans gekregen hebben diepe wortels te schieten.

Gouden tip voor tijdens het wieden

Probeer wieden te aanzien als iets waar u later veel tijd mee zal winnen. Wieden is trouwens een ideale bezigheid om uw gedachten eens op iets anders te zetten en kan bijzonder ontspannend werken. Met wat geluk kan u uw zoon of dochter van hetzelfde overtuigen tijdens de examens!

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.