Momenteel is het plantseizoen voor planten met blote wortel en kluit voorbij. Vanaf november zijn deze terug beschikbaar. Wenst u toch nu te planten, dan hebben we een assortiment in pot of airpot beschikbaar. Deze kunnen het hele jaar door geplant worden.

Onkruid tussen tegels verwijderen

Onkruid tussen tegels verwijderen is wellicht een van de meest vervelende klussen in de tuin. Gelukkig bestaan er een aantal handige trucjes om het onkruid zonder veel moeite weg te krijgen.

Tip 1: Gebruik strooi- of keukenzout

Strooi het zout uit op de plaatsen waar er onkruid tussen de tegels groeit. Zo’n 20 gram zout per m2 is zeker voldoende. Eventueel kan u er ook voor kiezen om het zout op te lossen in heet water. Het onkruid gaat hierdoor sneller dood door de verschroeiende temperatuur van het water en het zout zorgt ervoor dat het onkruid zich niet snel zal recupereren.

Opgelet! Strooi nooit zout op kalkstenen noch tussen planten die wél moeten blijven bestaan. Het zout is niet alleen dodelijk voor het onkruid, ook uw gewone planten en hagen kunnen er slecht mee om! Zorg er tevens voor dat, als u een zoutoplossing sproeit, het zoutwater niet afloopt in planten of gras.

Tip 2: Een onkruidborstel doet wonderen

Een van de meest ecologische manieren om het onkruid tussen voegen te verwijderen zonder uw rug te bezeren is de onkruidborstel.

De meeste tuincentra hebben dit tevens in huis. Een échte aanrader!

 Bekijk ook deze interessante video van Velt vzw

Tip 3: Schoonmaakazijn, zowel tegen onkruid als groenaanslag

Schoonmaakazijn verdund in water is nog zo’n manier om onkruid snel weg te krijgen.

Hoe gaat u te werk? Wacht op een droge dag alvorens van start te gaan. Op een regenachtige dag zal het toepassen van de azijn veel minder effect hebben.

Los de schoonmaakazijn op in water zoals aangegeven op de fles. U kan de oplossing vervolgens uitsproeien door gebruik te maken van een onkruidsproeier of gieter met sproeikop.

Voor het verwijderen van groenaanslag op bvb tuinmeubelen of omheiningen kan u de schoonmaakazijn eventueel onverdund gebruiken.

Let ook hier weer op! Zorg ervoor dat de azijn niet tussen planten kan lopen die u niet kwijt wilt. Vermijd tevens het gebruik op kalksteen en zorg ervoor dat u rubberen handschoenen draagt bij het toepassen van de besproeiing.

Tip 4: Burn it!

Net zoals het meeste organische materiaal kan onkruid niet tegen vuur. Een brander die in de bouw gebruikt wordt om roofing mee te branden, kan perfect ingezet worden voor het platbranden van onkruid. Het is niet alleen een ecologische manier van onkruid verwijderen, het is tevens een instant oplossing en houdt uw voeten goed warm als u het in de winter uitvoert.

Het enige wat u nodig hebt is een brander met liefst een slang van minimum 5 m en een gasfles.

Let wel op dat u niet te dicht tegen andere plantengroei komt. Buxusplanten bvb kunnen heel snel verbranden door grote hitte, zonder dat dit onmiddellijk zichtbaar is terwijl u bezig bent! 

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.