Het plantseizoen voor bomen met blote wortel is voorbij. Alle bomen en planten in pot of airpot daarentegen kunnen het ganse jaar door geleverd worden.

Overzicht van tuinklussen in december

We zijn december en de winter is nu echt begonnen. Alles in de tuin gaat in rust.

Volgende taken lenen zich perfect om in december uit te voeren:

  • Gazon: verwijder afgevallen bladeren van uw gazon om mosvorming en verstikking te voorkomen. Leg de bladeren op de composthoop of tussen de planten in de borders als beschermlaag.
  • Snoeien: het meeste snoeiwerk deze maand zijn de fruitplanten en bladverliezende heesters en bomen. Snoei heesters en hagen mooi terug en breng ze in vorm.
  • Niet-winterharde potplanten: Hebt u alle niet-winterharde planten al binnen gezet? Indien u ze buiten laat overwinteren, zorg er dan voor dat ze goed beschermd zijn tegen de koude door middel van een vliesdoek of een speciale hoes. Let ook op dat planten in potten geen te natte bodem met overtollig water in de pot hebben staan. Dit zorgt namelijk voor wortelrot.
  • Dieren in de tuin: vogels vinden nu moeilijker en minder voedsel terwijl ze nu juist extra energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Van december tot april kunt u ze voorzien van vetrijke producten zoals vetbollen, pindaslingers, ... . Voeder ze echter niet te veel en tegelijk en het best 's ochtends en tegen het einde van de middag. Na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt en tegen de avond eten ze hun buikje rond om de nacht door te komen. Voedsel dat gemakkelijk bevriest, zoals appels, voedert u best als geheel en niet in kleine stukjes.
  • Moestuin: winterharde gewassen zoals groene kool en spruiten kunt u de hele winter door oogsten. Groenten als aardpeer, andijvie, bloemkool, knolselder, pastinaak, prei, schorseneren en veldsla oogst u bij voorkeur voordat een periode van zware vorst aanbreekt. Ruim de moestuin op, verwijder onkruid en bedek de lege percelen met compost of een mulchlaag (bladeren). Als u dat nog niet hebt gedaan, is het goed om de moestuin om te spitten, zodat regen en sneeuw gemakkelijk in de grond kan dringen. Stel eventueel ook al een moestuinplan op voor volgend jaar en bestel reeds de zaden.
  • Buitenkraantjes afsluiten: sluit de waterleiding die naar de buitenkraantjes loopt af, om vorstschade te voorkomen.
  • Zout strooien op terrassen en paden: strooi voorzichtig het zout zodat het niet bij de planten terecht kan komen, dit komt ze niet ten goede.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.