Snoeien van laatbloeiende groenblijvende struiken

Laatbloeiende groenblijvende heesters, die bloeien in de zomer en de herfst, hebben weinig snoei nodig. Snoei licht bij waar nodig en verwijder de scheuten die buiten de vorm groeien, halverwege tot laat in het voorjaar.

Voor welke planten?

Deze manier van snoeien is geschikt voor groenblijvende heesters (= bladhoudend in de winter).

Veel kleine struiken, zoals lavendel, zijn over het algemeen van korte duur en moeten na ongeveer 10 jaar vervangen worden. Deze struiken bloeien op nieuw hout. Door deze jaarlijks te snoeien verbetert de bloei en de levensduur en wordt voorkomen dat ze verhouten.

Grotere struiken, zoals rhododendron, vereisen over het algemeen weinig snoei. Enkel de zieke, beschadigde en dode scheuten dienen verwijderd te worden. Langzaam groeiende struiken vragen weinig tot geen regelmatige snoei, behalve dienen ongezonde scheuten verwijderd te worden in het midden van de lente.

Wanneer snoeien?

De meeste groenblijvende heesters snoeit u best vlak voordat de groei begint in het midden van de lente, nadat het risico op vorst voorbij is. Snoeien op dit moment voorkomt vorstschade aan nieuwe scheuten en eventuele snoeilittekens worden verborgen door nieuwe scheuten.

Groenblijvende planten die nog bloeien of midden in het voorjaar gaan bloeien, kunt u laten staan tot de bloei voorbij is.

Hoe snoeien?

Bij het snoeien van groenblijvende struiken gelden volgende algemene regels:

  • Snoei ongeveer 1/3e van het ouder hout weg.
  • Snoei alle zieke, beschadigde of dode scheuten weg met een takkenschaar met een lang handvat of met een zaag indien nodig.
  • En ten slotte, dunt u overvolle scheuten en slecht gepositioneerde scheuten uit die het uitzicht van de struik bederven.
  • Na het snoeien kunt u een mulchlaag leggen aan de plantenbodem en de struiken extra voeden. Gebruik best een meststof voor algemeen gebruik of een meststof met een hoog kaliumgehalte.

Mulch is een laag materiaal van minstens 5 cm dik die aan het grondoppervlak wordt aangebracht. De uitgerekende periode hiervoor is in de late herfst (november) tot in de late winter (februari). Het wordt gebruikt om vorstbescherming te bieden, de plantengroei te verbeteren door voedingsstoffen toe te voegen of het organische stofgehalte te verhogen, het waterverlies uit de bodem te verminderen, voor decoratieve doeleinden en het onderdrukken van onkruid. Voorbeelden: tuincompost, mest, schors of grind.

Laatbloeiende groenblijvende heesters snoeit u best halverwege tot laat in de lente.

Deze struiken hebben weinig snoei nodig. Snoei licht terug en verwijder indien nodig onfraaie scheuten. 
 

Specifieke informatie over onderhoud en snoei voor elke plant is te vinden in onze Plantengids.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.