Het plantseizoen voor bomen met blote wortel is voorbij. Alle bomen en planten in pot of airpot daarentegen kunnen het ganse jaar door geleverd worden.

Snoeien van matig krachtige klimplanten

Matig krachtige klimplanten bloeien op het hout van het vorige of het huidige jaar. Als u weet hoe u klimplanten in vorm kunt houden, voorkomt u dat ze een bossige puinhoop worden. Snoeien op het juiste moment van het jaar zal zorgen voor een mooie bloei in het volgende seizoen.

Voor welke planten?

Deze snoeimethode is geschikt voor matig krachtige klimplanten.

Wanneer snoeien?

In het algemeen worden planten die bloeien op het hout van het voorgaande jaar direct na de bloei gesnoeid. Deze planten bloeien vaak in de winter, de lente of de vroege zomer.
Planten die bloeien op het hout van het huidige seizoen, worden vaak in de late winter of het vroege voorjaar gesnoeid. Deze planten bloeien meestal midden tot laat in de zomer of in de herfst. Sommigen vereisen een zomersnoei na de bloei.

Hoe snoeien?

Nieuwe takken dienen regelmatig vastgebonden te worden om de aangewezen ruimte op te vullen. Vervolgens bindt u de zijscheuten in om gaten op te vullen. Snoei te lange scheuten terug en verwijder dode scheuten.

Matig krachtige klimplanten dienen jaarlijks gesnoeid te worden. Snoei ofwel na de bloei, voor degenen die bloeien op het hout van het voorgaande jaar, ofwel snoeit u in de late winter of lente, voor degenen die bloeien op het hout van het huidige jaar. Verkort de zijscheuten tot drie of vier knoppen naar binnen. Dit zorgt voor een compactere groei en wordt de vorming van de bloemknoppen in de verkorte scheuten bevorderd. Zieke of beschadigde scheuten kunnen tegelijkertijd verwijderd worden.

Na het snoeien kunt u een mulchlaag leggen en de struiken extra voeden.

Deze snoeirichtlijnen zijn geschikt voor klimplanten die minstens twee jaar oud zijn. Pas aangeplante struiken en overwoekerende planten vragen om een iets andere aanpak. Hoewel veel klimplanten goed reageren op een stevige snoei, kunnen sommige planten beter vervangen worden. Lees hier meer over "Klimplanten: overwoekerende planten herstellen".

Let op! Snoeien op het verkeerde moment van het jaar kan ervoor zorgen dat er geen of weinig bloei is het volgende seizoen. Planten moeten herstellen en weer goed bloeien in hun tweede bloeiseizoen na het snoeien, zodat er geen langdurige schade aangericht is. Herstelde planten die stevig zijn gesnoeid, kunnen langer nodig hebben om opnieuw te gaan bloeien.
 

Specifieke informatie over onderhoud en snoei voor elke plant is te vinden in onze Plantengids.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.