Momenteel is het plantseizoen voor vaste planten, struiken en hagen voorbij, alsook voor bomen met blote wortel of kluit. Vanaf september/oktober zijn deze terug beschikbaar. Solitaire bomen, lei- en dakbomen en vormbomen in pot kunnen wel nog geleverd en aangeplant worden. Contacteer ons voor advies via het contactformulier op de website.

Tomaten verspenen

Een drietal weken na het zaaien zijn de tomatenscheuten klaar om verspeend te worden. Hoe u dit het beste doet, beschrijven we in onderstaande stappen.

Wanneer er zich naast de eerste twee kiemblaadjes, ook reeds de effectieve tomatenplantblaadjes vormen, kunnen de zaailingen verspeend worden (afbeelding 1).

Afbeelding 1

Om te verspenen, neemt u zwarte lege potjes (bijvoorbeeld diameter 9,5 cm, deze zijn te vinden in elk tuincentrum) en vult u deze met potgrond. Kies een goede kwaliteitspotgrond. Dit betekent dat er naast tuinturf (zwartveen) ook turfstrooisel (witveen) moet aanwezig zijn zodat de structuur steeds voldoende luchtig is. Zorg er ook voor dat de potgrond reeds een basismeststof bevat, waardoor u tot het uitplanten niet dient bij te mesten (+/- zes weken). Nadat de potjes gevuld zijn, maakt u een plantgat (afbeelding 2).

Afbeelding 2

Selecteer de sterkste zaailingen (afbeelding 3), neem de zaailing vast aan de kiemblaadjes (afbeelding 4), en plaats de zaailing in de plantopening (afbeelding 5). U dient de zaailing volledig in het plantgat te laten zakken, tot aan de kiemblaadjes. Aan de reeds ontwikkelde steel, zullen zich nu de wortels van de tomatenplant ontwikkelen.

Afbeelding 3

Afbeelding 4

Afbeelding 5

Druk vervolgens de potgrond goed aan, zodat de zaailing stevig in zijn nieuwe pot vastzit. Geef ook een eerste maal water (afbeelding 6). Nu zijn de zaailingen klaar om verder te groeien, en te ontwikkelen.

Afbeelding 6

Afhankelijk van de buitentemperatuur, zet u de bakken in uw serre, of op een vensterbank binnen waar voldoende zonlicht binnenvalt.

De volgende stap, het definitief uitplanten, tonen we u in een volgend artikel.


Veel succes!

Boer Bas
 

 

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.