Uw gazon kalken

Gras heeft graag een luchtige, niet al te zure ondergrond. Door uw gazon te kalken verlaagt u de zuurtegraad van uw gazon en verhoogt u de biologische activiteit in de ondergrond. Hoe meer biologische activiteit, hoe sneller organisch materiaal afbreekt en hoe luchtiger de grond.

De zuurtegraad (pH) van de grond meten en evalueren

U kunt zelf gemakkelijk de zuurtegraad of pH-waarde van uw ondergrond meten. U hebt testbuisjes of zelf een elektronische meter.

Bij het gebruik van testbuisjes dient u de zuurtegraad van de grond te meten door één of meerdere stalen van de ondergrond te nemen op ongeveer 10 cm diepte. Deze doet u vervolgens in het testbuisje en vervoegt u met water. Schud het buisje goed en wacht tot de grond gezakt is tot de bodem. Vervolgens kunt u aan de hand van de kleur van het water en een meegeleverd kleurenstrookje aflezen wat de zuurtegraad van de grond is.

De ideale zuurtegraad van de ondergrond ligt tussen de 6,5 en 7,5. Deze ideale waarde is afhankelijk van de grondsoort. Zo heeft een zandgrond een lagere ideale zuurtegraad dan een kleigrond.

Op een zak kalk staat meestal een berekeningstabel die de hoeveelheid te gebruiken kalk aanduidt afhankelijk van de gemeten zuurtegraad van de grond.

Aan de slag

Kalken kunt u zowel met de blote hand of met een strooiwagen doen. De handigste soort kalk is die in korrelvorm aangezien deze gemakkelijker te hanteren is.

Zorg ervoor dat de kalk zo gelijkmatig mogelijk over het stuk grond verspreid wordt. Met een strooiwagentje is dit uitermate eenvoudig. Strooit u met de hand, loop dan eerst horizontaal en vervolgens verticaal over het perceel. Gooi de kalk in halve cirkels voor u uit terwijl u wandelt.

Terwijl u bezig bent met kalken of hebt u er nog wat over, geef er dan ook wat aan de andere planten die het niet zo hebben op een zure ondergrond. Bij deze horen bvb beukenhagen, lavendel, buxus, taxus, rozen, … .

Koop hier uw kalk online

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.