Uw gazon bemesten

Uw gazon bemesten zorgt ervoor dat u een mooier, groener grasplein hebt doorheen het volledige jaar. Het zorgt er tevens voor dat het gras steviger en gezonder wordt.

Wanneer bemesten?

Bemesten kan het hele jaar door, maar doet u best 1 keer in het voorjaar vanaf de lente (maart), 1 keer in de zomer en 1 keer in het najaar.

Elke periode van bemesting heeft zijn eigen voordeel.

  • Bemesten in het voorjaar: dit zorgt ervoor dat het gazon sneller groen is en vlugger aanslaat.
  • Bemesten in de zomer: zorgt voor een beter behoud van het groen, zelfs al is er een drogere periode en wordt het grasperk druk betreden.
  • Bemesten in het najaar: het zorgt voor een betere worteling van het gras waardoor het sterker/gemakkelijker de winter ingaat en doorkomt.

Zorg er altijd voor dat u de gebruikelijke hoeveelheden mest (zie zak) per m2 niet overschrijdt. Een teveel aan mest is niet alleen slecht voor het milieu, maar zorgt tevens voor een verslechtering in plaats van verbetering van uw grond. Bovendien kost het onnodig veel geld.

Kunst- of organische mest?

Organische meststoffen zijn volledig van natuurlijke afkomst en worden gewonnen uit dierlijke uitwerpselen of afgestorven planten. Kunstmest daarentegen komt tot stand door een chemisch proces. De samenstelling is constanter en de afgifte van voedingsstoffen kan op deze manier een stuk beter geregeld worden. Dit is minder het geval bij organische meststoffen. Over het algemeen zullen organische meststoffen hun voedingsstoffen over een langere periode afgeven, terwijl bij kunstmeststoffen de dosis belangrijk zal zijn om de afgifte van voedingsstoffen over een bepaalde periode te regelen.

Een belangrijk nadeel van kunstmeststoffen is dat ze veelal uit zouten bestaan dewelke de bodemstructuur niet bevorderen. Dit is echter wel het geval bij organische meststoffen. Voor het gebruik in de tuin raden we aan om organische meststoffen te gebruiken.

Kalk alvorens te bemesten

Ten laatste 3 weken voor het mesten doet u er goed aan uw gazon te kalken. Kalken zorgt ervoor dat de bodemstructuur verbeterd wordt, de biologische activiteit omhoog gaat en de binding met de meststoffen beter zal verlopen. Zorg er echter voor dat de kalk volledig opgelost is alvorens u gaat bemesten.

Hebt u reeds gekalkt, dan kunt u aan de slag. Hebt u dit nog niet gedaan, lees er dan meer over in ons artikel over het kalken van uw gazon.

Aan de slag

Bemesten doet u best zo gelijkmatig en precies mogelijk. Zoals eerder beschreven heeft het geen zin om meer te bemesten dan er staat aangegeven in de gebruikshandleiding.

Om een gelijkmatige bemesting te maximaliseren kunt u best gebruik maken van een strooiwagen.

Meet de hoeveelheid voor uw tuin zo precies mogelijk af en gebruik de strooiwagen om overal één maal over te gaan.

Op warme dagen bemest u best naar de avond toe. Zo vermijdt u mogelijke verbranding van uw gazon. Op minder warme dagen kunt u doorheen de dag bemesten. Idealiter bemest u wanneer de kans op regen in de uren/dag erna regen voorspeld is.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.