Grasbeheer
Een mooi groen gazon, we zijn er vaak fier op. Maar we vergeten soms wel eens hoeveel werk erin kruipt om het grasperk te onderhouden alsook hoeveel groenafval het met zich meebrengt. We geven graag enkele tips in verband met grasbeheer.
Minder gras = minder afval
Leg niet teveel gazon aan
Bij een grote tuin zal het groenafval uit 75 % grasmaaisel bestaan. U legt beter niet meer gazon aan dan nodig is. Wanneer u toch gras wenst en aanlegt, zorg er dan voor dat de toplaag van de bodem met compost verrijkt wordt. Het is gemakkelijker de bodem te verbeteren alvorens men gezaaid heeft.
Lees ook:
Onderhoud van gazon
Gebruik best traagwerkende organische meststoffen met een laag stikstofgehalte want stikstof zorgt voor een groeispurt, wat weer aanleiding geeft tot meer grasmaaisel.
Enkele tips voor het onderhoud van uw gazon:
- Strooi in het najaar een laag gezeefde compost (5 l per m2) van ongeveer 5 cm dik over uw gazon.
- Maai nooit korter dan 4 cm.
- En maai telkens hooguit 1/3 van de lengte af.
Niet besproeien
Indien u het gras minder vaak en minder kort maait, zal het dieper wortelen. Zo kan het bij droog en warm weer langer bij water dat dieper in de bodem zit. Sproeien is dus niet nodig op hete dagen, het werkt zelfs averechts.
Als u toch gaat sproeien zal het gras geen reden hebben om zich diep te wortelen. Gras is sterk en heeft een snelle hersteltijd. Indien delen van het gazon geel kleuren en dood lijken, zal u al na een paar dagen herstel zien en zal het gras opnieuw groen kleuren na de eerste regenbuien.
Mulchmaaien
Bij het maaien van uw gazon gebruikt u een grasmaaier die uitgerust is met een mulchsysteem. Deze zal ervoor zorgen dat de gemaaide grassprietjes versnipperd worden en opnieuw tussen de grasmat geblazen worden. Het maaisel zal verteren waardoor de bodemstructuur verbetert, het gras wordt gezonder en droogbestendiger.
Composteren
Gooi het grasmaaisel niet bij het GFT, maar composteer het. Grasmaaisel verteert namelijk snel. U kan best houtsnippers, takken of bladeren toevoegen om geurhinder te voorkomen.