Struiken herstellen door stevig te snoeien
Overwoekerende struiken, oude bladverliezende heesters en sommige groenblijvende planten kunnen eenvoudig hersteld worden door stevig te snoeien. Na een stevige terugsnoei, zal een jaarlijkse snoei noodzakelijk zijn en ervoor zorgen dat ze niet opnieuw overwoekeren.
Voor welke planten?
Struiken die in de winter hun blad verliezen kunnen eenvoudig hersteld worden door een drastische terugsnoei. Het opknappen van groenblijvende heesters daarentegen, is iets lastiger.
Niet alle struiken reageren even goed op een stevige snoei. In deze gevallen is het best om in verschillende fases de struik te gaan herstellen of zelfs de struik te gaan vervangen.
Wanneer snoeien?
Herstel bladverliezende heesters tussen de herfst en de lente, meestal tussen november en maart.
Groenblijvende planten kunnen best in het voorjaar aangepakt worden. Laat ze best staan tot net na de bloei als ze bloeien in het voorjaar.
Hoe snoeien?
Het doel van het snoeien is om de plant gezond te houden en de bloei te verbeteren door ouder en minder productief hout te verwijderen. Als struiken na verloop van tijd niet meer regelmatig gesnoeid worden, kunnen ze overvol raken en minder productief worden.
Stevig snoeien stimuleert meestal een sterke nieuwe groei, maar zal voor sommige struiken helaas wel resulteren in het verlies van bloemen gedurende een jaar of twee.
Er bestaan twee manieren om struiken te herstellen: robuuste struiken kunt u volledig herstellen in één jaar, maar waar het resultaat onbekend is, herstelt u de struik beter in verschillende fases.
Volledig herstel
Dit is de meest ingrijpende snoei en is geschikt voor bijna alle bladverliezende heesters (bvb de "Fuchsia").
Snijd alle stengels 10 tot 20 cm van de grond of tot takken laag naar beneden, 20 tot 45 cm in de struik. Na het stevig snoeien voedt u best de planten en legt u in de lente een mulchlaag.
Door het stevig snoeien kan een sterke groei volgen waardoor het nodig kan zijn dat de struik uitgedund moet worden om de sterkste en best geplaatste scheuten te behouden. Met uitdunnen wordt bedoeld een deel van de zaailingen uittrekken zodat de overblijvende zaailingen verder uit elkaar staan. Hierdoor krijgen we geen overgroei, wat hun groei mogelijks kan belemmeren.
Gespreid herstel
Het snoeien wordt gespreid over twee of drie jaar om de respons te meten of de natuurlijke vorm te behouden. Dit is geschikt voor alle struiken waarvan u niet zeker weet of ze krachtig zullen groeien (bvb de "Magnolia").
Herstel in 4 stappen:
1. Verwijder in het eerste jaar dode, beschadigde, zieke en kruisende scheuten tot op de grond, met als doel maximaal de helft van de struik te verwijderen. Snoei de resterende oudere stengels voor de helft terug tot een krachtige zijscheut of een gezonde naar buiten gerichte knop.
2. In het tweede jaar dunt u de nieuwe scheuten uit als ze met teveel zijn en snoeit u de resterende oudere takken terug of kort u ze in.
3. In het derde jaar kunt u alle overgebleven oudere stengels verwijderen. In de daaropvolgende jaren kunt u terug overschakelen naar het normale snoeiregime.
4. Na stevig snoeien is het belangrijk de struiken te voeden en een mulchlaag te leggen in het voorjaar.
Voed de planten met bvb meststoffen. Dit zijn geconcentreerde bronnen van voedingsstoffen voor de planten, meestal in compacte vorm zoals korrels, poeders of vloeistoffen. Ze worden gebruikt om de groei en de opbrengst van de plant te verbeteren.
Mulch is een laag materiaal van minstens 5 cm dik die aan het grondoppervlak wordt aangebracht. Het wordt gebruikt om vorstbescherming te bieden, de plantengroei te verbeteren door voedingsstoffen toe te voegen of het organische stofgehalte te verhogen, het waterverlies uit de bodem te verminderen, voor decoratieve doeleinden en het onderdrukken van onkruid. Voorbeelden: tuincompost, mest, schors of grind.
Specifieke informatie over onderhoud en snoei voor elke plant is te vinden in onze Plantengids.