Haagbeuk en beukenhaag snoeien

Wanneer en hoe vaak dient u uw haagbeuk of beukenhaag te snoeien? Hieronder vindt u meer info.

De haagbeuk of beukenhaag heeft de eigenschap veel te vertakken op de plaatsen waar ze getopt worden. Toppen wil zeggen dat u de uiteinden van de takken afknipt (met een manuele of automatische heggenschaar). Dit “toppen” staat dus niet gelijk met “enkel de bovenkant afknippen”, maar kan evengoed aan de zijkant gebeuren. Topt u de haag aan de zijkant, dan zal ze veel dichter worden en voller overkomen. Topt u de bovenkant, dan zal de haag eerder naar de zijkanten uitbreiden dan naar de bovenkant. Top daarom de haag enkel aan de bovenkant eenmaal u de gewenste hoogte bereikt hebt. U topt de haag dan langs boven, zo’n 10 cm onder wat uw ideale hoogte is.

Het toppen langs de zijkant dient u minstens 2 keer per jaar te doen. Een goede vuistregel is om dit 1 maand na het uitschieten van de eerste bladeren de eerste keer te doen (ten laatste voor de langste dag van het jaar). In september gaat u er dan nog een tweede keer over.

Hoe meer u de haag snoeit, hoe mooier ze zal dichtgroeien. Het is dus zeker niet slecht om tussen de 2 gewone snoeibeurten, nog eens met uw heggenschaar de langste twijgjes af te knippen.

In deze video geven we u nog enkele praktische tips mee:

 

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.