Momenteel is het plantseizoen voor vaste planten, struiken en hagen voorbij, alsook voor bomen met blote wortel of kluit. Vanaf september/oktober zijn deze terug beschikbaar. Solitaire bomen, lei- en dakbomen en vormbomen in pot kunnen wel nog geleverd en aangeplant worden. Contacteer ons voor advies via het contactformulier op de website.

Haagbeuk en beukenhaag snoeien

Wanneer en hoe vaak dient u uw haagbeuk of beukenhaag te snoeien? Hieronder vindt u meer info.

De haagbeuk of beukenhaag heeft de eigenschap veel te vertakken op de plaatsen waar ze getopt worden. Toppen wil zeggen dat u de uiteinden van de takken afknipt (met een manuele of automatische heggenschaar). Dit “toppen” staat dus niet gelijk met “enkel de bovenkant afknippen”, maar kan evengoed aan de zijkant gebeuren. Topt u de haag aan de zijkant, dan zal ze veel dichter worden en voller overkomen. Topt u de bovenkant, dan zal de haag eerder naar de zijkanten uitbreiden dan naar de bovenkant. Top daarom de haag enkel aan de bovenkant eenmaal u de gewenste hoogte bereikt hebt. U topt de haag dan langs boven, zo’n 10 cm onder wat uw ideale hoogte is.

Het toppen langs de zijkant dient u minstens 2 keer per jaar te doen. Een goede vuistregel is om dit 1 maand na het uitschieten van de eerste bladeren de eerste keer te doen (ten laatste voor de langste dag van het jaar). In september gaat u er dan nog een tweede keer over.

Hoe meer u de haag snoeit, hoe mooier ze zal dichtgroeien. Het is dus zeker niet slecht om tussen de 2 gewone snoeibeurten, nog eens met uw heggenschaar de langste twijgjes af te knippen.

In deze video geven we u nog enkele praktische tips mee:

 

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.