Hoe bestrijdt u de buxusmot?

Help, mijn buxusplanten worden volledig opgevreten door de buxusmot! Wat nu?!

Wat weten we over de buxusmot?

De buxusrups of buxusmot (Cydalima perspectalis) is van oorsprong Aziatisch en is in 2006 voor het eerst waargenomen in Europa, meerbepaald in Duitsland. Sindsdien heeft de rups/mot zich welig verspreid in de rest van Europa, jammergenoeg ook in Nederland en België.

De soort overwintert in onze contreien en kent zo’n 2 tot 3 generaties per jaar. De eitjes van de mot (1 mm in doorsnee) bevinden zich in het voorjaar aan de onderkant van de buxusblaadjes. Uit de eitjes komt de rups, die op een maand tijd kan uitgroeien tot zo’n 40 mm. Volwassen rupsen herkent u aan hun heldere groene kleur met zwarte strepen op de rug. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze zich ontwikkelen naar een vage bruine kleur. In hun laatste stadium groeien ze uit tot een mot.

Hoe gaat de rups te werk?

De meeste schade wordt aangericht door de volwassen rupsen. Deze zijn zo talrijk aanwezig en zo actief dat ze een mooie buxusplant op enkele dagen (soms zelfs in 1 dag) volledig kunnen kaalvreten. De jonge rupsen beginnen eerst het zachte gedeelte van de blaadjes af te schrapen waardoor de blaadjes al snel een dor uitzicht krijgen. Hoe groter de rupsen, hoe drastischer ze te werk gaan. Tuinliefhebbers die hun buxus niet regelmatig controleren moeten bijgevolg soms met lede ogen vaststellen dat volledige buxusstruiken kaalgevreten worden alvorens ze de eerste signalen opgemerkt hebben.

Wat kunt u eraan doen?

Volgende acties kunt u ondernemen om de rups uit uw tuin te verwijderen:

De eitjes/larven manueel verwijderen: Dit is de meest ecologische manier van werken, maar ook de meest tijds- en arbeidsintensieve. Door in het voorjaar (en vanaf dan regelmatig) de buxusplanten te controleren op eitjes/larven, kunt u een grote en snelle groei van de populatie verminderen. Controleer uw buxusplantjes tevens regelmatig op spinsels. Deze lijken op fijngesponnen spinnenwebben. Controleer of er zich uitwerpselen (groene bolletjes) in de webben bevinden om andere ziektes verder uit te sluiten.

eitjes van de buxusmot

Ziet u de groene bolletjes, kijk dan zeker verder. Al snel zal u een eerste rups opmerken. En eenmaal u er één ziet zal u er al snel 2, 3, … zien. Verwijder zoveel als mogelijk de rupsen en larven. Gooi ze in een plastic zak zodat u ze afgesloten in de vuilbak kan gooien.

Bestrijdingsmiddelen: Sommige buxusperken/hagen zijn dermate groot dat manueel verwijderen een haast onmogelijke zaak wordt. Om ze op een biologische manier te bestrijden neemt u best contact op met een hovenier. Deze kan een product genaamd Btk (Bacillus thuringiensis var. kurstaki) gebruiken, wat niet vrij in de particuliere handel te verkrijgen is. Tevens wordt melding gemaakt van pyrethrum spray als een effectief bestrijdingsmiddel. Deze laatste is wél vrij verkrijgbaar.

Hogedrukreiniger: Eventueel zou u de rupsen te lijf kunnen gaan met een hogedrukreiniger. De planten afspuiten met hoge druk zou de rupsen, larven en eitjes mogelijk kunnen verwijderen. We hebben dit zelf nog niet geprobeerd en kunnen bijgevolg ook niet garanderen dat de plant onbeschadigd blijft en alle rupsen effectief weggespoten worden. Hebt u echter een plant die morgen toch op sterven na dood zou zijn, valt het uiteraard wel te overwegen.

Feromoonvallen: Van dit product krijgen we veel positieve reacties. De mot wordt aangetrokken en gevangen door de val. De mot wordt op deze manier gevangen alvorens ze eitjes kan leggen in uw buxussen.

Valt een kaalgevreten plant nog te redden?

Ja! We hebben reeds planten gezien die geen blaadje meer hangen had, en er toch nog volledig doorgekomen zijn! Geef eventueel wat extra voeding aan de plant en met een beetje geluk hebt u binnen een paar maanden uw plant van voorheen terug.

Wees gewaarschuwd, niet alle planten komen er door. Handel bijgevolg snel, vanaf de eerste symptomen van de rups zichtbaar zijn.

Buxusplant inpakken in vuilniszak

Ilex crenata, de nieuwe buxus?

Wegens de ziektegevoeligheid van buxus, kiezen steeds meer mensen voor de buxus look-alike: de Ilex crenata. De immergroene buxusvervanger lijkt sprekend op zijn populaire “vriend” en groeit tevens een stuk sneller. Zo krijgt u sneller hetzelfde resultaat als met een buxusplant, én de buxusrups laat ze gewoon links liggen. Een niet onbelangrijk voordeel.

Enkele varianten van de Ilex crenata:

Het overwegen waard!

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.