Najaarsbloeiers voor in de tuin

Wanneer we aan vrolijke en kleurrijke borders denken, wordt als eerste de link gelegd naar de lente en zomer. Maar ook in de herfst is het mogelijk om bloeiende en fleurige borders te creëren, bijvoorbeeld met wat laatbloeiende vaste planten of siergrassen. Door een juiste keuze in beplanting te maken is er ieder seizoen wat te beleven in de tuin. In dit tuinblog geven we enkele tuinplanten mee die de herfst nog kleurrijker maken.

Herfstaster

De Aster, en dan met name de soorten die in de maanden september en oktober bloeien zijn een van de populairste vaste planten van het najaar. Waar andere vaste planten zich langzaam klaarmaken voor de winter, begint deze plant pas te bloeien. Bekende soorten zijn de Aster novae angliae "Purple Dome" (zie foto bovenaan dit artikel), Aster ageratoides "Ashvi" en Aster lateriflorus "Horizontalis". Afhankelijk van de soort, bloeit de Aster met witte, roze, paarse of blauwe bloemen. Kortom, voor ieder wat wils en verkrijgbaar in verschillende hoogtes. De Herfstasters hebben gemeen dat de planten vaak met talrijke, kleine bloemetjes bloeien. Wanneer de ene bloem is uitgebloeid, zal de andere bloemknop nog ontluiken tot ver in de herfst, begin van de winter. De meeste Asters hebben een bossige groeiwijze, groen blad en groeien het beste in een humusrijke en waterdoorlatende bodem.

Zilverkaars

De Zilverkaars is ook echt een topper voor in de najaarstuin. Twee soorten zijn erg populair, namelijk de Cimicifuga simplex "White Pearl" en Cimicifuga simplex "Atropurpurea". Beide planten bereiken een hoogte van zo’n 150 cm en bloeien met prachtige witte pluimen. Het grote verschil tussen deze planten is dat de "White Pearl" groen blad heeft en de "Atropurpurea" een paarse bladkleur. Hiermee kunnen dus mooie kleurcontrasten worden gecreëerd. Omdat de planten wat hoger worden dan de meeste vaste planten, zijn ze perfect te gebruiken voor achterin een border. Voorkeur gaat hierbij uit naar een zonnige tot half beschaduwde plek.

Net wanneer u denkt dat alle planten zijn uitgebloeid, begint de Zilverkaars pas te stralen. Een echte eyecatcher voor in de tuin!

Prachtriet

Veel siergrassen zijn pas laat in het seizoen attractief, zo ook de Miscanthus wat de Latijnse naam is voor het Prachtriet. Binnen deze soort zijn er vele varianten verkrijgbaar. Het Prachtriet wordt over het algemeen zo’n 1,5 tot 2 m hoog en hebben een rechte, opgaande groeiwijze. De Miscanthus loopt relatief laat uit, maar dit maakt de plant in het najaar dubbel en dwars goed aangezien het gras lange tijd een sierwaarde vertegenwoordigt. Het groene, smalle blad beweegt sierlijk in de wind en krijgt in het najaar prachtige herfstkleuren. Daarnaast verschijnen in het najaar prachtige bloempluimen die sierlijk boven het blad uitsteken. Het Prachtriet laat zich eenvoudig combineren met andere vaste planten of heesters en breidt zich uit door midden van ondergrondse wortelstokken. Ook als de bladeren en stengels in de winter zijn verdord, heeft de plant een hoog sierwaarde gehalte dankzij een prachtig (winter) silhouet. Zeker na een nacht flinke vorst is de plant mooi berijpt.

Door bovengenoemde planten met elkaar te combineren, kan een prachtige herfstborder worden gecreëerd. 

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.