Het plantseizoen voor bomen met blote wortel is voorbij. Alle bomen en planten in pot of airpot daarentegen kunnen het ganse jaar door geleverd worden.

Overzicht van tuinklussen in januari

In januari is het rustig in de tuin. Hij is nog volop in wintermodus. Het is mogelijk dat er een laagje sneeuw ligt, maar het kan even goed niet vriezen. Toch valt er al een hoop te doen.

Volgende taken lenen zich perfect om in januari uit te voeren:

  • Gazon: verwijder afgevallen bladeren van uw gazon om mosvorming en verstikking te voorkomen. Leg de bladeren op de composthoop of tussen de planten in de borders als beschermlaag. Indien uw gazon bevroren is, is het beter er niet op te lopen. Dit brengt veel schade toe die u pas tijdens het groeiseizoen zal kunnen zien.
  • Snoeien: deze maand kunt u bladverliezende heesters en bomen zoals knotwilgen, alsook sterk groeiende klimplanten zoals klimop, klimhortensia en blauweregen snoeien, enkel indien het niet vriest. Dode en zieke takken van struiken mogen nu ook verwijderd worden.
  • Voorzie de nodige winterbescherming bij vorstgevoelige planten: kijk na of alle vorstgevoelige planten in uw tuin voorzien zijn van de nodige winterbescherming, anders kunnen ze onherstelbare schade oplopen. Let op dat jonge bomen en heesters voldoende aangebonden zijn, zodat ze niet kunnen omwaaien door de wind.
  • Dieren in de tuin: vogels vinden nu moeilijker en minder voedsel terwijl ze nu juist extra energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Hang voldoende vogelvoedsel op in de tuin zodat de vogels genoeg te eten hebben en de winter doorkomen.
  • Moestuin: winterharde gewassen zoals groene kool en spruiten kunt u de hele winter door oogsten. Groenten als aardpeer, andijvie, bloemkool, knolselder, pastinaak, prei, schorseneren en veldsla oogst u bij voorkeur voordat een periode van zware vorst aanbreekt. Ruim de moestuin op, verwijder onkruid en bedek de lege percelen met compost of een mulchlaag (bladeren).
  • Buitenkraantjes afsluiten: indien u dit nog niet zou gedaan hebben, is het nu wel het moment. Sluit de waterleiding die naar de buitenkraantjes loopt af, om vorstschade te voorkomen.
  • Zout strooien op terrassen en paden: door de vorst kan het oppervlakte van uw terras of paden glad zijn en gevaarlijk worden om te vallen. Strooi voorzichtig het zout zodat het niet bij de planten terecht kan komen, dit komt ze niet ten goede. De planten kunnen namelijk last krijgen van het hoge zoutgehalte en hierdoor groeiachterstand oplopen. Het gebruik van zand in plaats van zout zou ook goed kunnen helpen tegen de gladheid.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.