Snoeien van wintergroene struiken

Veel wintergroene struiken hebben weinig onderhoud nodig eenmaal ze volgroeid zijn. Ze hebben weinig tot geen regelmatige snoei nodig en worden meestal gesnoeid naar het midden/einde van de lente.

Voor welke planten?

Deze manier van snoeien is geschikt voor planten die hun (groen) blad behouden in de winter.

Veel kleine struiken, zoals lavendel, hebben een beperkte levensduur. Ze geven bloemen op nieuw hout. Door deze jaarlijks te snoeien verbetert de bloei en de levensduur, en gaat u verhouting tegen.

Grotere planten, zoals rhododendron, hebben quasi geen snoei nodig. Voor dergelijke planten dient u enkel maar het dood of beschadigd hout weg te snoeien, en de plant verder zoveel mogelijk zijn gang laten gaan. Hetzelfde geldt voor andere traaggroeiende struiken, waarbij u dode of beschadigde takken wegsnoeit in het midden van de lente.

Andere wintergroene struiken, zoals de taxus, kunt u gewoon trimmen naar wens, bvb naar het einde van de lente toe en dan eventueel nogmaals in september.

Wanneer snoeien?

De meeste groenblijvende heesters snoeit u best vlak voordat de groei begint in het midden van de lente, nadat het risico op vorst voorbij is. Snoeien op dit moment voorkomt vorstschade aan nieuwe scheuten en eventuele snoeilittekens worden verborgen door nieuwe scheuten.

Groenblijvende planten die nog bloeien of midden in het voorjaar gaan bloeien, kunt u laten staan tot de bloei voorbij is.

Hoe snoeien?

Bij het snoeien van groenblijvende struiken gelden volgende algemene regels:

  • Snoei ongeveer 1/3e van het ouder hout weg.
  • Snoei alle zieke, beschadigde of dode scheuten weg met een takkenschaar met een lang handvat of met een zaag indien nodig.
  • En ten slotte, dunt u overvolle scheuten en slecht gepositioneerde scheuten uit die het uitzicht van de struik bederven.
  • Na het snoeien kunt u een mulchlaag leggen aan de plantenbodem en de struiken extra voeden. Gebruik best een meststof voor algemeen gebruik of een meststof met een hoog kaliumgehalte.

Mulch is een laag materiaal van minstens 5 cm dik die aan het grondoppervlak wordt aangebracht. De uitgerekende periode hiervoor is in de late herfst (november) tot in de late winter (februari). Het wordt gebruikt om vorstbescherming te bieden, de plantengroei te verbeteren door voedingsstoffen toe te voegen of het organische stofgehalte te verhogen, het waterverlies uit de bodem te verminderen, voor decoratieve doeleinden en het onderdrukken van onkruid. Voorbeelden: tuincompost, mest, schors of grind.

Wintergroene planten groeien ofwel op het hout van het vorige jaar wanneer ze bloeien in de lente of vroege zomer, ofwel op nieuwe scheuten wanneer ze bloeien in de late zomer of herfst.

Voor planten die bloeien in de lente verwijdert u, wanneer ze uitgebloeid zijn, de nieuwe scheuten tot op ongeveer 2 cm van het hout van vorig jaar.

Voor planten die in de late zomer of de herfst bloeien, snoeit u pas in de volgende lente terug.
 

Specifieke informatie over onderhoud en snoei voor elke plant is te vinden in onze Plantengids.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.