Taxushaag of Venijnboom (Taxus baccata)
De Taxus of de Venijnboom (Taxus baccata) is een conifeer die van nature uit de Benelux komt. De Taxus behoudt zijn groene kleur in de winter en laat zich bijzonder goed en mooi snoeien. Dit maakt de plant uitermate geschikt voor vormsnoei of om er een ultra-strakke haag van te maken.
Waarom voor een taxushaag kiezen?
Door zijn vrij lage eisen is de Taxus baccata een heel populaire plant als haag. Hij kan zowel op een zanderige als leemgrond geplant worden. Eerder in een vochthoudende grond dan in zware kleigrond.
Opgelet! Hebt u paarden of runderen? Gebruik dan geen taxus om hun domein af te bakenen. De taxusplant is namelijk uitermate giftig!
Niettegenstaande wordt met de aanwezigheid van baccatine in de jonge taxus twijgjes, medicijnen gemaakt die gebruikt worden in de strijd tegen kanker.
Uw taxushaag planten
Hoewel de lage eisen, moet u bij het aanplanten van een taxushaag er rekening met houden dat deze niet van natte voeten houdt. Zorg er bijgevolg voor dat de sleuf die u graaft voor het planten van de taxus goed omgewoeld wordt alvorens u er de plantjes inzet. Dit kan u alvast doen door de sleuf dubbel zo breed te graven als de wortelkluit breed is. Zo zorgt u ervoor dat de wortels zonder veel moeite maximaal kunnen groeien. Indien u het vermoeden hebt dat de grond vrij zwaar is, kan u gerust wat lavakorrels, turf, humus of zand onder de aarde mengen. Zo wordt het water beter doorgelaten en staan de wortels sneller in het droge.
Net zoals met de meeste planten, plant u de taxus niet dieper dan hoe hij voorheen in de pot of aarde zat.
Gemiddeld gesproken plant u 3 à 4 taxusplantjes van 50 cm groot per lopende meter. Dit aantal hangt uiteraard sterk af van de grootte van de plantjes. Hoe groter, hoe minder u er nodig hebt.
Geef na het planten voldoende water.
Uw taxushaag snoeien
Een taxushaag groeit gemiddeld zo’n 25 à 30 cm per jaar. U dient hem bijgevolg minstens 1 keer per jaar te snoeien.
Snoeien doet u best wanneer de haag in de schaduw staat of op een bewolkte dag.
Wilt u een perfecte taxushaag, dan bereikt u sneller een mooi resultaat met een elektrische of gemotoriseerde haagschaar.
Wilt u meehelpen aan de strijd tegen kanker, dan kan dat via www.vergrootdehoop.be. U kan uw snoeisel kwijt in een van de vele containerparken die met de actie meedoen. Zorg er dan wel voor dat uw snoeisel afkomstig is van nieuwe jonge twijgen (maximum 30 cm lang) en dat u het snoeisel zo proper mogelijk houdt. Dit kan u doen door het op te vangen op een doek of zeil.
Uw taxushaag kleurt bruin?
Bruine verkleuring van een taxushaag duidt meestal op het “verdrinken” van de wortels. Door het langdurig in het water staan van de wortels sterven de wortels af en kan het boompje afsterven.
Indien u deze verschijnselen wilt tegengaan, kunt u best zo snel mogelijk uw taxushaag terug uitgraven (of de geïmpacteerde boompjes) en zorgt u dat de grond goed omgewoeld wordt en gemengd wordt met lavakorrels, turf, humus of zand.
Eventueel kunt u ook beendermeel onder de grond mengen om de wortelgroei te bevorderen.
Indien u er snel genoeg bij bent herstelt de taxushaag vlug genoeg van deze bijna verdrinkingsdood!