Momenteel is het plantseizoen voor planten met blote wortel en kluit voorbij. Vanaf november zijn deze terug beschikbaar. Wenst u toch nu te planten, dan hebben we een assortiment in pot of airpot beschikbaar. Deze kunnen het hele jaar door geplant worden.

Tomaten zaaien, vanaf maart

Tomaten kweken kan u op twee manieren doen. Ofwel gaat u vanaf april tomatenplanten kopen op een groentenmarkt of in een tuincentrum, ofwel zaait u zelf de gewenste tomatenvariëteiten (vandaag bestaan er reeds veel websites waar u online de gewenste zaden kunt bestellen, en thuis kunt laten leveren). Optie 1 zorgt ervoor dat u enkele weken tijd kan winnen, optie 2 zorgt ervoor dat u vanaf het begin van het zaaiproces betrokken bent, dat u zelf kiest welke soorten u zaait, én dat u een uniek gevoel van “voldoening” creëert bij het oogsten.

Vanaf midden maart is de ideale periode om uw tomaten te zaaien. Met volgende items dient u rekening te houden:

  • Maak gebruik van specifieke zaaigrond. Dit geeft als voordeel dat u met zéér lichte grond werkt, die ideaal is om zaad vlot te doen kiemen, en groeien. Daarnaast bevat zaaigrond een minimum aan meststoffen, wat perfect is voor het kiemproces. U kiest dus best voor “neutrale” grond om te starten.
  • Vul een potje met zaaigrond en strooi uw zaad op de zaaigrond uit. Werk vervolgens uw zaad oppervlakkig onder de zaaigrond (niet te diep).
  • Vervolgens drukt u de zaaigrond licht aan.
  • Bij het bevochtigen maakt u best gebruik van een plantenspuit (afbeelding 1). Dit zorgt ervoor dat u de zaaigrond licht besproeit, en dat uw zaad op zijn plaats blijft liggen. Als u met een gieter zou bevochtigen, dan loopt u het risico dat uw zaad wegspoelt, wat niet de bedoeling is.

Afbeelding 1

  • Na een tweetal weken is het zaad ontkiemt, en zijn de eerste zaailingen zichtbaar (afbeelding 2). Zolang de temperatuur buiten of in uw moestuinserre niet stabiel rond de 15 à 18 graden schommelt, plaatst u best uw zaaibakken binnen. Dit bij voorkeur op een vensterbank, zodat ze voldoende licht, en zonlichtwarmte krijgen.

Afbeelding 2

  • In een eerste fase zal de zaailing groeien, en twee “kiemblaadjes” vertonen (afbeelding 3). Wanneer ook naast de kiemblaadjes, andere blaadjes zich ontwikkelen, kan u beginnen verspenen. Hoe dit in zijn werk gaat, krijgt u binnenkort te zien.

Afbeelding 3


Veel zaaisucces!

Boer Bas
 

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.