Het plantseizoen voor bomen met blote wortel is voorbij. Alle bomen en planten in pot of airpot daarentegen kunnen het ganse jaar door geleverd worden.

Tomaten zaaien, vanaf maart

Tomaten kweken kan u op twee manieren doen. Ofwel gaat u vanaf april tomatenplanten kopen op een groentenmarkt of in een tuincentrum, ofwel zaait u zelf de gewenste tomatenvariëteiten (vandaag bestaan er reeds veel websites waar u online de gewenste zaden kunt bestellen, en thuis kunt laten leveren). Optie 1 zorgt ervoor dat u enkele weken tijd kan winnen, optie 2 zorgt ervoor dat u vanaf het begin van het zaaiproces betrokken bent, dat u zelf kiest welke soorten u zaait, én dat u een uniek gevoel van “voldoening” creëert bij het oogsten.

Vanaf midden maart is de ideale periode om uw tomaten te zaaien. Met volgende items dient u rekening te houden:

  • Maak gebruik van specifieke zaaigrond. Dit geeft als voordeel dat u met zéér lichte grond werkt, die ideaal is om zaad vlot te doen kiemen, en groeien. Daarnaast bevat zaaigrond een minimum aan meststoffen, wat perfect is voor het kiemproces. U kiest dus best voor “neutrale” grond om te starten.
  • Vul een potje met zaaigrond en strooi uw zaad op de zaaigrond uit. Werk vervolgens uw zaad oppervlakkig onder de zaaigrond (niet te diep).
  • Vervolgens drukt u de zaaigrond licht aan.
  • Bij het bevochtigen maakt u best gebruik van een plantenspuit (afbeelding 1). Dit zorgt ervoor dat u de zaaigrond licht besproeit, en dat uw zaad op zijn plaats blijft liggen. Als u met een gieter zou bevochtigen, dan loopt u het risico dat uw zaad wegspoelt, wat niet de bedoeling is.

Afbeelding 1

  • Na een tweetal weken is het zaad ontkiemt, en zijn de eerste zaailingen zichtbaar (afbeelding 2). Zolang de temperatuur buiten of in uw moestuinserre niet stabiel rond de 15 à 18 graden schommelt, plaatst u best uw zaaibakken binnen. Dit bij voorkeur op een vensterbank, zodat ze voldoende licht, en zonlichtwarmte krijgen.

Afbeelding 2

  • In een eerste fase zal de zaailing groeien, en twee “kiemblaadjes” vertonen (afbeelding 3). Wanneer ook naast de kiemblaadjes, andere blaadjes zich ontwikkelen, kan u beginnen verspenen. Hoe dit in zijn werk gaat, krijgt u binnenkort te zien.

Afbeelding 3


Veel zaaisucces!

Boer Bas
 

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.