Momenteel is het plantseizoen voor vaste planten, struiken en hagen voorbij, alsook voor bomen met blote wortel of kluit. Vanaf september/oktober zijn deze terug beschikbaar. Solitaire bomen, lei- en dakbomen en vormbomen in pot kunnen wel nog geleverd en aangeplant worden. Contacteer ons voor advies via het contactformulier op de website.

Woekerende bamboe bestrijden en verwijderen

Er bestaan verschillende soorten bamboe. Vele bamboesoorten zijn woekerend en kunnen zich heel snel en ver verspreiden indien deze niet met de juiste voorzorg geplant zijn. Er bestaan verschillende manieren om bamboe te verwijderen: uitgraven of verdelgen.

De bamboe verwijderen/uitgraven

De meest efficiënte en natuurvriendelijke manier om bamboe te verwijderen is om hem uit te graven. U kan dit manueel doen of beroep doen op een grondwerker, afhankelijk van de omvang van het perceel bamboe.

Bamboe wortelt oppervlakkig. Bij het uitgraven van de bamboe gaat u echter best tot zo’n 50 à 60 cm diep om zeker te zijn dat u alle wortels meehebt. Graaf volledig rond de plant en verwijder de wortel en zijn uitlopers (!) in hun geheel. Werk vervolgens naar binnen toe. Zo misloopt u minder gemakkelijk de uitlopers. Indien het niet mogelijk is om alle uitlopers uit te graven, kan u deze afsnoeien waar ze boven komen. Door het frequent korten van de resterende uitlopers alvorens deze blad kunnen schieten, zullen ze naar verloop van tijd uitgeput geraken en afsterven. Dit laatste kan echter een werk van lange duur zijn. Laat u niet ontmoedigen: een bamboe-vrije tuin zal de uwe zijn!

Niettegenstaande de bamboe oppervlakkig groeit, zijn de wortels/kluiten heel dens en solide. Bent u van plan hem manueel uit te graven, neem dan een stevige spade en bijl ter hand. Bij grote/lange stroken bamboe gebruikt u best een graafmachine(tje) of vraagt u een handvol vrienden/familieleden.

De bamboe vergiftigen/verdelgen

Bamboe kan u niet bestrijden met een gewone onkruidbestrijder. Bamboe is van de familie der grasachtigen en moet u dus ook als gras bestrijden. Maak gebruik van een onkruidbestrijder die glyfosaat bevat en besproei/behandel de bamboe bij droog weer.

De meest efficiënte manier van behandelen is door de bamboe in het voorjaar volledig met de grond gelijk te snoeien. Vervolgens laat u de scheutjes uitlopen tot ze minstens 5 blaadjes hebben. Besproei de blaadjes met de onkruidbestrijder en laat het geheel afsterven. Indien er nog nieuwe scheuten doorkomen dient u de behandeling te herhalen. Verschiet niet indien u deze behandeling tot 5 maal toe moet uitvoeren. Dit is perfect normaal.
 

 

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.