Bodembedekkers

Er bestaan tal van bodembedekkers. Welke bodembedekker u kiest hangt af van uw persoonlijke smaak en voorkeur. We zetten alvast de meest populaire bodembedekkers op een rijtje en geven u meteen mee wat u moet weten bij het aanplanten/leggen van bodembedekkers.

Levende bodembedekkers planten

Bodembedekkers zijn uitermate goede bestrijders van onkruid. Door hun dikwijls dichte, weinig lichtdoorlatende structuur geven ze het meeste onkruid geen kans.

Uiteraard dient u ervoor te zorgen dat uw bodembedekker de kans krijgt om het onkruid voor te zijn. Hiervoor kan u werken met een antiworteldoek. Zorg er eerst voor dat u alle onkruid verwijdert van de locatie waar u de bodembekker wenst te planten. Hark vervolgens compost of bodemverbeteraar in de grond in tezamen met traag afgevende mestkorrels.

Plaats vervolgens het antiworteldoek en snij een kruis op de plaats waar u een plantje wenst te plaatsen. Maak het kruis niet groter dan noodzakelijk. Maak de wortels wat los en plaats het plantje in het gat wat u gegraven hebt onder het kruis van het antiworteldoek. Na het planten van de rest van de plantjes geeft u grondig water. Eenmaal de plantjes aangeslaan zijn kan u het doek terug verwijderen.

Wintergroene bodembedekkers

Wintergroene bodembedekkers dienen bij voorkeur uitgroeien tot een tapijt van planten van gelijke hoogte. Enkele mooie bodembedekkers zijn Pachysandra terminalis, Hypericum calcium, Cotoneaster dammeri, bergenia’s, Acaena microphylla, Campanula portenschlagiana, … .

We lichten onze favorieten er uit:

Campanula portenschlagiana: Een goedgroeiende, overblijvende bergplant met hartvormige blaadjes dat in de zomermaanden bedekt wordt met stervormige lavendelblauwe bloemen. De plant is helemaal wintervast, wordt zo’n 15 cm hoog en 45 tot 60 cm breed. Prefereert een zonnige of half-schaduw locatie in de tuin.

Cerastium tomentosum: Is een groeizame bodembedekker met witwollig blad. In de zomer biedt deze soort brede, witte, stervormige bloemen. De plant is helemaal wintervast, wordt tot 15 cm hoog en 1 m breed. Prefereert de volle zon.

Lavandula angustifolia (Lavendel): Soort uit de spica-groep uit het Middellandse Zeegebied. De volle struik met smalle, grijze, licht donzige bladeren is bijzonder geurig en heeft prachtige bloemhalmen in het begin van de zomer. Er zijn verschillende soorten van deze. Zo hebt u Alba (witte bloemen), Beechwood blue (lage variant), Hidcote (dicht opeengepakte halmen met paarse bloemen), Martha Roderick (compacte bolvorm, heldere lavendelkleurige bloemen), … . Specifieke soorten voor in de border zijn Princess blue (lichtlavendelkleurige bloemen) en Royal Purple (donkerpaarse bloemen). De soort is volledig wintervast, staat bij voorkeur in de volle zon, wordt tussen de 60 en 90 cm groot en is gemiddeld 1 m breed.

Niet-wintergroene bodembedekkers

Niet-wintergroene bodembedekkers komen uitermate mooi tot hun recht onder bomen of heersters. Ze zorgen voor een pittoresk zicht in uw tuin. Ze zijn tevens op hun best als u ze combineert met vroegbloeiende bolgewassen.

Niet-wintergroene bodembedekkers zijn bvb Brunnera macrophylla, Ceratostigma plumbagnoides, Polygonum, Lysimachia nummularia, Stachys byzantina, … .

Boomschors, hakselhout, cacaodoppen, …

Op sommige plaatsen zoals tussen bloemenperkjes, hagen, grassen, … wilt u geen bodembedekkers plaatsen om logische redenen. U kan dan kiezen voor “dode” bodembedekkers zoals boomschors, hakselhout, cacaodoppen, mulch, … . Deze kiest u afhankelijk van uw voorkeur voor hun esthetisch gehalte:

  • Boomschors: Er zijn verschillende soorten boomschors op de markt. Zo hebt u bvb schors van naaldhout, sylvester, Franse schors, … . U doet er goed aan boomschors op een anti-worteldoek te plaatsen en niet rechtstreeks op de blote grond. Boomschors is esthetisch de betere variant van hakselhout.
  • Hakselhout of mulch: Eerder te gebruiken als tijdelijke bodembedekker. Vers hakselhout onttrekt stikstof uit de grond. Vooral jonge plantjes hebben deze stikstof ook nodig en kunnen in het slechtste geval afsterven. Bent u van plan om voor een langere tijd een hakselhoutachtige bodembedekker te gebruiken, kies dan voor boomschors.
  • Cacaodoppen: Een restproduct van de chocoladeproductie. Cacaodoppen is een ecologische en mooie bodembedekker die zowel onkruid als slakken weert. Bovendien bevatten cacaodoppen voedingsstoffen en regelen ze het vochtgehalte van de ondergrond perfect.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.