Overzicht van tuinklussen in november
Het is nu volop herfst. Bomen verliezen hun bladeren en worden geleidelijk aan kaal. Planten die vorstgevoelig zijn, dienen nu zeker beschermd te worden en bedekt. Maar daarnaast is het ook de perfecte periode om bepaalde struiken en bomen aan te planten.
Volgende taken lenen zich perfect om in november uit te voeren:
- Gazon in groeipauze: uw gazon groeit nu niet meer. Het dient dus ook niet meer gemaaid te worden. U kunt wel de afgevallen bladeren op uw gazon opruimen met een hark of bladblazer. Zo voorkomt u mosvorming. De bladeren kunt u uitstrooien tussen de planten in de borders. Ze vormen namelijk een isolerende afdeklaag rond de planten, zodat ze beter beschermd worden tegen de vorst.
- Snoeien: deze maand mogen alle bladverliezende bomen en struiken gesnoeid worden. Verwijder ook alle dode takken uit struiken en bomen.
- Potplanten laten overwinteren: het is tijd om uw niet-winterharde potplanten naar binnen te halen en zo te beschermen tegen de koude. De winterharde potplanten kunnen buiten blijven, maar bescherm deze zo goed mogelijk tegen de komende vorst. Leg een onderbord onder de potten die buiten blijven staan zodat de grondvorst niet kan doordringen.
- Blijf onkruid voor: verwijder al het onkruid dat u ziet. Dat bespaart u weer wat werk in het voorjaar.
- Aanplanten van bomen en struiken: begin november kunt u bladverliezende bomen en sierheesters planten. Vergeet geen steunpaal om uw boom aan vast te maken, want anders zal de wind uw boom genadeloos omver blazen. Deze maand kunt u ook fruitbomen aanplanten.
- Onderhoud tuinhuis en andere tuinconstructies: nu de tuin minder werk vraagt, kunt u tijd maken voor andere klusjes zoals het opruimen van het tuinhuis, het herstellen van schuttingen, of geef uw tuingereedschap een onderhoudsbeurt, zoals uw grasmaaier, haagschaar, kantenmaaier. Indien u uw tuinmeubelen niet meer gebruikt, is het nu het moment om ze op te bergen voor er sneeuwval is.
- Dek de composthoop af: in een bedekte composthoop kan het afval snel opwarmen en daardoor sneller composteren. Een deksel houdt ook zware winterregen tegen die uw compost te nat of te koud kunnen maken. Wormen en andere organismen zijn actiever als de compostbak in de winter warm blijft. Als de temperatuur te laag wordt, dan stoppen ze hun werkzaamheden. Dek dus uw composthoop af, maar niet luchtdicht, want dan verstikt de hoop. Gebruik bij voorkeur ademend materiaal zoals hooi of een jute zak.