Onkruid voorkomen en bestrijden
Zowat elke ongewenste plant kunnen we als onkruid bestempelen. De meest voorkomende plaatsen voor onkruid zijn tussen de stenen van oprit en terras, in borders langs het gazon, in een groententuin en in het gazon zelf.
Hieronder geven we alvast enkele algemene tips om onkruid te voorkomen en te bestrijden:
Onkruid voorkomen
Onder de slogan “voorkomen is beter dan genezen” kan u volgende tips in acht nemen:
- Bodembedekkers: deze zorgen ervoor dat onkruid zo weinig mogelijk kansen krijgt door het licht te beperken en de ruimte om te groeien te minimaliseren. Zo hebt u wintergroene en niet-wintergroene bodembedekkers, een mulchlaag, boomschors, hakselhout, cacaodoppen, … . Lees hier meer over de verschillende soorten bodembedekkers.
- Antiworteldoeken: ze schermen de bodem af voor licht, maar laten water en lucht door zodat de planten die horen te groeien kunnen groeien. Zo snijdt u een kruis in het doek op de plaats waar u de bedoelde plant wenst te plaatsen, plaatst u de plant erin en vouwt u de hoekjes rondom de stengel/stam van de plant.
- Voorkom uitzaaiing: in het voorjaar verwijdert u alle onkruid om uitzaaiing zoveel mogelijk te voorkomen. Doe dit bvb na een regenbui, zo komt het onkruid gemakkelijk los.
- Klaver zaaien: denkt u niet al te veel in de tuin te kunnen werken, dan kan u ervoor kiezen om klaver te zaaien. Klaver is in staat om stikstof uit de atmosfeer te binden door symbiotische bacteriën in de wortels. Dit wil zeggen dat, eenmaal u van plan bent om het stuk grond te bewerken en er effectief planten te plaatsen, u bij het omspitten van de klaver de bodem tegelijk van een perfecte natuurlijke meststof voorziet. Om dezelfde reden worden mengsels van gras en klaver dikwijls gebruikt om de bodem te verbeteren.
Onkruid bestrijden
In het kader van een meer ecologisch tuinbeheer raden we aan zo weinig mogelijk pesticiden en chemische onkruidbestrijders te gebruiken.
Hieronder vindt u enkele tips om het onkruid zo goed als mogelijk te bestrijden op een ecologische manier:
- Het onkruid manueel verwijderen: snelste methode om onkruid te verwijderen is deze manueel uit te trekken. Zorg er echter telkens voor dat u het onkruid zoveel als mogelijk in zijn geheel verwijdert, inclusief wortel dus.
- Keukenmiddeltjes: indien er weinig kans is dat er andere planten beschadigd geraken die moeten blijven leven kan u azijn of keukenzout rondom de stengels van het onkruid sproeien/gooien. Lees hier bijvoorbeeld hoe u onkruid tussen tegels kan verwijderen.
- Verbranden: op paden, opritten en terrassen kan u ervoor kiezen het onkruid te verbranden met een gasbrander. Deze milieuvriendelijke methode van onkruidverwijdering is zeer efficiënt. Gasbranders voor in de tuin zijn bovendien tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar. Het is echter aangeraden voldoende ver van hagen te blijven om verbranding van de planten die moeten blijven staan te vermijden.
- Uitputting van het onkruid: sommige hardnekkige onkruiden zoals bvb kattenstaarten zijn bijzonder moeilijk te verwijderen. Dikwijls groeien deze tussen andere planten waardoor een chemische behandeling dikwijls onmogelijk is. Door het onkruid gedurende lange periodes uit te trekken of af te maaien put u de plant uit waardoor deze uiteindelijk zal verdwijnen. Volhouden is de boodschap!
- Onkruidverdelgers: wanneer het echt niet anders meer kan, is er nog altijd de chemische behandelijk met onkruidverdelgers. Deze zijn echter dikwijls uitermate giftig voor het milieu (moet het ook zijn voor het onkruid uiteraard). Weet dat er onkruidbestrijders zijn die heel specifiek werken voor een bepaald soort onkruid. Vraag in uw tuincentrum bijgevolg altijd om de juiste behandeling voor het type onkruid dat u wenst te verwijderen.