Potgrond, bodemverbeteraar of compost?
Iedereen kent de termen wel: potgrond, bodemverbeteraar en compost. Maar wat is het verschil nu precies? En waarvoor gebruikt u het best? We zetten het voor u graag eens op een rijtje.
Algemene kenmerken
Achter het gebruik van zowel potgrond, bodemverbeteraar of compost liggen min of meer dezelfde redenen. Planten halen via hun wortels water, voedingsstoffen en lucht naar boven. Bij een arme zanderige grond zal het water vrij snel doorsijpelen en spoelen voedingsstoffen hiermee snel weg. Het spreekt voor zich dat de meeste planten die noch water, noch voedingsstoffen uit de grond kunnen trekken maar een kort leven beschoren zijn.
Het omgekeerde is ook weer niet goed. Rijke, niet-poreuze ondergrond zorgt ervoor dat het overtollige water niet kan doordringen in de grond of kan afvloeien bij nat weer. Tevens verhard deze grond bij droog weer, alweer geen ideale omstandigheden voor de meeste planten.
Het toevoegen van extra lucht (of stuctuur) en voedingsstoffen kan vele moeilijke gronden terug geschikt maken voor de groei van bloemen en planten.
Potgrond: wat en waarvoor?
Zoals het woord het zegt dient potgrond hoofdzakelijk voor het gebruik in potten of bloembakken. Potgrond is een grond op zich, waarin de planten dus vol in kunnen geplant worden.
Een goede potgrond kenmerkt zich door het vermogen om veel water op te slorpen en het vast te houden. Dit komt hoofdzakelijk door de aanwezigheid van veen, een natuurlijk waterabsorberend product ontstaan uit het humificeren van planten. Veelal wordt potgrond verrijkt met meststoffen en kalk. Op deze manier kan potgrond gemiddeld 2 maanden voedingsstoffen afgeven aan de planten. Veelal wordt er boomschors en compost aan potgrond toegevoegd. Deze zorgen mee voor de goede structuur van de ondergrond.
Er bestaan verschillende soorten potgrond:
- Universele potgrond: Voor een zeer ruim gebruik zoals potten, bloembakken, moestuintjes, planten van struiken en bomen, perkplanten en vaste planten. Voor het gebruik op grotere delen grond kan men dikwijls beter opteren voor een bodemverbeteraar.
- Vijverpotgrond: Verrijkt met klei zodat het niet gaat drijven eenmaal geplaatst. Het heeft een vrij neutrale pH waarde en een basis van (tuin)turf.
- Potgrond voor buxus: Ideaal voor kalkminnende plantensoorten door de hoge pH waarde. Buxus hoort bij deze groep van kalkminnende planten.
- Potgrond voor zuurminnende planten: Planten zoals hortensia, azalea en magnolia gedijen het beste op een zuurdere grond. Kies voor dergelijke planten dan ook bij voorkeur deze variant van potgrond.
Bodemverbeteraar en compost: wat en waarvoor?
Een bodemverbeteraar dient, alweer zoals het woord het zegt, om een bestaande bodem te verbeteren. Het dient dus niet gebruikt te worden om planten rechtstreeks in te plaatsen (maw, niet als potgrond te gebruiken). Een bodemverbeteraar of compost wordt ingewerkt in de toplaag van bestaande grond/aarde. Dit kan u bvb doen door het in te harken.
Bodemverbeteraars en compost zorgen ervoor dat er meer organische bestanddelen aan de grond toegevoegd worden zodat de grond luchtiger wordt en meer water opneemt. Doordat de organische bestanddelen verteren, komen er voedingsstoffen vrij voor de planten en gaan ze beter groeien.
Zelf compost maken is helemaal niet moeilijk. Lees ook: