Momenteel is het plantseizoen voor vaste planten, struiken en hagen voorbij, alsook voor bomen met blote wortel of kluit. Vanaf september/oktober zijn deze terug beschikbaar. Solitaire bomen, lei- en dakbomen en vormbomen in pot kunnen wel nog geleverd en aangeplant worden. Contacteer ons voor advies via het contactformulier op de website.

Overzicht van tuinklussen in oktober

In oktober kunt u nog volop genieten van veel kleur in de tuin. De natuur schakelt wel langzamerhand over op herfst/winter modus. Bijgevolg dient u al na te denken over enkele klusjes om de tuin winterklaar te maken.

Volgende taken lenen zich perfect om in oktober uit te voeren:

  • Hagen onderhouden: indien u er nog niet toe gekomen bent om uw haag te snoeien, dan is het nu de laatste kans. Probeer zo vroeg mogelijk deze maand nog te snoeien, zodat ze mooi de winter ingaat, zonder kans op vorstschade. Bemest ze ook nogmaals na het snoeien en geef voldoende water.
  • Gazon onderhouden: zolang het gras zichtbaar blijft groeien, kunt u het gras maaien. Maai het echter niet meer te kort. Hebt u kale plekken in uw gazon? Dan is het nu een goed moment om uw gazon te herstellen door bij te zaaien. Of hebt u eerder plannen voor een nieuw gazon? Dan is dit de ideale maand voor de aanleg van gras. Ondervindt u mos in uw gazon? Dan kunt u het best ontmossen door het gazon te verticuteren en daarna best nogmaals bemesten.
    Tip: gevallen bladeren mogen gerust blijven liggen op het gazon, want dit zijn belangrijke voedingsstoffen. Let wel bij overdaad aan gevallen bladeren, waarop ze op grote hopen de hele winter blijven liggen, kunnen ze schade toebrengen aan het gazon.
  • Planten onderhouden: verwijder uitgebloeide eenjarige planten.
  • Aanbrengen van winterbescherming: bescherm minder winterharde planten tegen de eerste vrieskou en breng ze voor de eerste vorst naar binnen of dek ze goed af (niet luchtdicht).
  • Onkruid wieden: verwijder regelmatig het onkruid tussen de (vaste) planten in de borders.
  • Bomen, hagen, struiken planten: zaai tweejarige planten, zodat ze volgend jaar nog zullen bloeien en plant bloembollen voor het komende voorjaar. Aan het eind van deze maand is het goed mogelijk om wortelgoed van bomen, hagen en struiken te planten (zolang het niet vriest).
  • Fruit en groenten uit eigen tuin oogsten: ook deze maand zijn er nog rijpe vruchten (vooral appels en peren) en volgroeide groenten te oogsten.
  • Maak het tuinmeubilair winterklaar: plaats uw tuinmeubilair binnen of bedek deze met een beschermhoes. Zo blijven ze gespaard van wind en regen en kunt u ze langer goed houden.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.