Uw gazon ontmossen en mos voorkomen
Het is een van de meest gekende kwaaltjes van het gazon: mos! Gazonmossen groeien vaak zeer dicht tegen de bodem en worden bijgevolg niet meegenomen door de grasmaaier. Indien u uw gazon onvoldoende aandacht schenkt, zal het mos naar verloop van tijd het gras volledig verdringen. Dan hebt u wel nog steeds een groen perk, maar weinig tot geen gras meer.
Oorzaken van mos in het gazon
Mos in uw gazon ontstaat waar het gras onvoldoende dens is en waar er gedurende een bepaalde periode een teveel aan vocht is.
Hoe beter de opname van het water in de grond en hoe minder licht het mos krijgt, hoe moeilijker het zal doorkomen en zich zal verspreiden. De grond luchtig houden door het gazon te kalken en het licht beperken door het gras niet te kort af te maaien is dus de boodschap!
U kunt het eigenlijk zo bekijken: gras en mos leven in competitie met elkaar. Alles wat u doet om het gras zoveel mogelijk kansen te geven zal tevens ten goede komen aan het bestrijden van mos. U doet er dus ook goed aan het gazon te voeden door bijvoorbeeld het gazon te bemesten.
In de herfst of de winter zorgt u er best ook voor dat het gazon zoveel als mogelijk vrijgemaakt wordt van afgevallen bladeren.
Mos vanaf het begin van de lente aanpakken
Er zijn verschillende mogelijkheden om uw gazon te ontmossen.
Bij het mesten in het voorjaar kunt u er in de eerste plaats al voor zorgen dat u een meststof gebruikt met een mosbestrijder. Dit zorgt ervoor dat het gras van in het begin alvast de meeste kansen krijgt.
Hieronder beschrijven we enkele mogelijkheden om het mos te bestrijden.
Biologisch ontmossen
Er bestaan biologische ontmos-meststoffen die ervoor zorgen dat het mos geleidelijk aan vanzelf wegebt. Zo zorgt u ervoor dat u niet meer hoeft te verticuteren en bezorgt u het gras tegelijk wat extra voeding.
Dergelijke ontmossers zijn te verkrijgen in de meeste tuincentra.
Verticuteren
Verticuteren wil zeggen dat u de grondlaag waar de mossen en onkruid zich hebben genesteld openbreekt en tegelijk deze mossen en onkruiden verwijdert. Verticuteren doet deugd aan het gazon omdat het verstikkende effect van de mossen ongedaan wordt gemaakt en er terug meer plaats komt om extra gras te laten groeien. Hoe meer gras, hoe minder mos!
Verticuteren kan u ofwel manueel (met een verticuteerhark) of machinaal doen.
Bij het verticuteren wordt er een hoop afval gegenereerd, afhankelijk van hoeveel mos u staan hebt. U kunt deze met een brede hark opharken en weg doen.
Nadat alle mos opgeharkt is kunt u best terug wat bemesten en kunt u eventueel nog wat extra gras bijzaaien op de plaatsen waar weinig gras staat. Hebt u volledig kale plekken in het gras, dan leest u hier meer over hoe u deze kale plekken in het gazon kan aanpakken.
Het gazon verluchten
Nadat uw gazon onkruidvrij is, doet u er goed aan tijdig het gras te verluchten, los van het kalken. Dat kunt u doen door om de 20 cm een riek in het gras te steken (minstens 10 cm diep) en deze heen en weer te bewegen. Als u dit eenmaal in het voorjaar doet, geeft u het gras maximale kansen om te groeien en het mos te overheersen!
Ontmossen met ijzersulfaat
Ontmossen met behulp van ijzersulfaat raden we af. Alhoewel het effectief is op het kapotmaken van het mos, heeft het ook een nefaste impact op het milieu. Het sulfaat is giftig en irriterend voor mens en dier. Zo doden ze bijvoorbeeld ook de wormen en andere organismen in het gras. Deze zijn belangrijk voor de goede afvoer van water. Zonder hen gaat het gras minder goed groeien en krijgt mos des te meer kans om er terug door te komen.
Verticuteren in de herfst
Indien u in de lente nog niet al uw mos weggekregen hebt, kunt u in de herfst (eind september) nogmaals verticuteren. Zorg steeds voor een goede bemesting achteraf zodat het gras een goeie scheut kan krijgen en minder plaats laat voor mos. Om dezelfde reden verticuteert u best niet te laat in de herfst, wilt u het gras nog kans geven om te groeien.
Lees ook: Uw grond voorbereiden en het gras zaaien