Overzicht van tuinklussen in februari

In februari lijkt de lente niet meer zo ver weg, maar vergis u niet, het kan nog stevig vriezen. Nog even wachten en u kunt er weer volop invliegen! Dit is wel de ideale maand om alvast enkele klusjes te klaren in de tuin en u voor te bereiden op de warmere dagen die gaan komen.

Volgende taken lenen zich perfect om in februari uit te voeren:

  • Onderhoud gazon: bij plasvorming kunt u de riek op verschillende plaatsen in de grond steken om de afwatering te bevorderen. Eventueel kunt u nog een laatste maal compost gooien. Indien het niet meer vriest, kunt u deze maand alvast een nieuw gazon zaaien of bijzaaien waar nodig. U kunt in februari ook reeds het gazon kalken om de zuurtegraad van de bodem te doen dalen. Let wel dat de kans klein is dat de vriesperiode al volledig voorbij is. U loopt best zo weinig mogelijk op bevroren gras.
  • Snoeien: doe dit enkel wanneer het 's nachts niet meer vriest. Bij klimop knipt u nu best het oude blad weg om de groei van jong fris groen blad te stimuleren. Voor het einde van deze maand dient u de fruitbomen te snoeien, om de kans op bloeden (sapverlies) te vermijden. Let op: fruitbomen zoals kersen, nectarines, pruimen, abrikozen en perziken snoeit u best niet voor mei of juni vanwege loodglans aantasting. Dat is een schimmel die zich graag voortplant in bepaalde soorten hout en voor behoorlijk wat schade kan zorgen. En hebt u een nieuw geplante haag en wilt u dat deze in het voorjaar goed uitloopt, dan moet u deze voor eind februari terug snoeien.
  • Onkruid wieden: in februari, net voor de groei opnieuw begint, kunt u heel eenvoudig onkruid verwijderen. Na het wieden kunt u de grond voor bloemborders verrijken met compost. Woel de grond goed om na het aanbrengen van de compostlaag zodat alles zich mooi vermengt en de bloemen in het voorjaar goed kunnen aanslaan. Eventueel kunt u nu ook de dode bodembedekkers aanvullen of vervangen.
  • Dieren in de tuin: vogels vinden nu moeilijker en minder voedsel terwijl ze nu juist extra energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Hang voldoende vogelvoedsel op in de tuin zodat de vogels genoeg te eten hebben en de winter doorkomen.
  • Nestkastjes uitkuisen: zitten er geen vogels meer in het nestkastje, dan kunt u het kastje reinigen en controleren op lekkages. Kuis het nestkastje grondig uit met gewoon water (kokend heet) en een borstel. Laat ze goed uitdrogen alvorens ze weer goed stevig op te hangen. Gebruik in geen geval kuisproducten of detergenten!
  • Moestuin: winterharde gewassen zoals groene kool en spruiten kunt u de hele winter door oogsten. Groenten als aardpeer, andijvie, bloemkool, knolselder, pastinaak, prei, schorseneren en veldsla oogst u bij voorkeur voordat een periode van zware vorst aanbreekt.
  • Terrassen, paden en opritten aanleggen of onderhouden: in de tuin groeit er nog niet veel, en eenmaal het mooie weer doorbreekt, wilt u uiteraard ten volle beginnen genieten van de tuin. Hebt u nog geen terrassen of paden, dan kunt u dit nu perfect doen. Ook kunt u bestaande opritten, paden en terrassen best reinigen. Doe dit met biologisch afbreekbare onderhoudsproducten of met een hogedrukreiniger. Let echter wel op: bij het gebruik van een hogedrukreiniger kunt u de tegels/stenen beschadigen en verruwen waardoor er zich na verloop van tijd nog meer vuil op zal vasthechten. Hou bijgevolg voldoende afstand tussen de sproeikop en de stenen. Werk af met wit zand zodat de voegen terug opgevuld worden en onkruid in de lente minder kans krijgt. Lees ook hoe u onkruid tussen tegels kunt verwijderen.
  • Onderhoud tuinhuis en andere tuinconstructies: doe uw ronde in de tuin en geef alle tuinconstructies een goede schoonmaakbeurt of indien nodig een likje verf.
  • Dakgoten uitkuisen: de meeste bladeren zijn ondertussen van de bomen gevallen. Indien het in deze periode veel zou regenen of sneeuwen, zullen de bladeren samenkoeken en kunnen ze gemakkelijk de dakgoten verstoppen. Verwijder de bladeren en alle verstorven materiaal. Gebruik een ladder en neem een emmer mee naar boven zodat u niet alles naar beneden hoeft te gooien. Werk proper af door er eventueel nog eens met een handveegborstel (voor buitengebruik, iets ruwer dus) door te gaan.

 

 

 

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.