Overzicht van tuinklussen in februari

Februari is de ideale maand om alvast enkele klusjes te klaren in de tuin nu het grootste deel van de tuin nog in wintermodus zit.

Volgende taken lenen zich perfect om in februari uit te voeren:

  • Terrassen, paden en opritten aanleggen of onderhouden: in de tuin groeit er nog niet veel, en eenmaal het mooie weer doorbreekt wilt u uiteraard ten volle beginnen genieten van de tuin. Hebt u nog geen terrassen of paden, dan kan u dit nu perfect doen. Ook kan u bestaande opritten, paden en terrassen nu best reinigen. Doe dit met biologisch afbreekbare onderhoudsproducten of met een hogedrukreiniger. Let echter wel op: bij het gebruik van een hogedrukreiniger kan u de tegels/stenen beschadigen en verruwen waardoor er zich na verloop van tijd nog meer vuil op zal vasthechten. Hou bijgevolg voldoende afstand tussen de sproeikop en de stenen. Werk af met wit zand zodat de voegen terug opgevuld worden en onkruid in de lente minder kans krijgt. Lees ook hoe u onkruid tussen tegels kunt verwijderen.
  • Onderhoud tuinhuis en andere tuinconstructies: doe uw ronde in de tuin en geef alle tuinconstructies een goede schoonmaakbeurt of indien nodig een likje verf.
  • Dakgoten uitkuisen: de meeste bladeren zijn ondertussen van de bomen gevallen. Indien het in deze periode veel zou regenen of sneeuwen, zullen de bladeren samenkoeken en kunnen ze gemakkelijk de dakgoten verstoppen. Verwijder de bladeren en alle verstorven materiaal. Gebruik een ladder en neem een emmer mee naar boven zodat u niet alles naar beneden hoeft te gooien. Werk proper af door er eventueel nog eens met een handveegborstel (voor buitengebruik, iets ruwer dus) door te gaan.
  • Onderhoud gazon: bij plasvorming kan u de riek op verschillende plaatsen in de grond steken om de afwatering te bevorderen. Eventueel kan u nog een laatste maal compost gooien. Indien het niet meer vriest kan u deze maand reeds een nieuw gazon zaaien of bijzaaien waar nodig. U kan in februari ook reeds het gazon kalken om de zuurtegraad van de bodem te doen dalen.
  • Nestkastjes uitkuisen: zitten er geen vogels meer in het nestkastje, dan kan u het kastje uitkuisen en controleren op lekkages. Kuis het nestkastje grondig uit met gewoon water (kokend heet) en een borstel. Laat ze goed uitdrogen alvorens ze weer goed stevig op te hangen. Gebruik in geen geval kuisproducten of detergenten!
  • Onkruid wieden: in februari, net voor de groei opnieuw begint, kan u heel eenvoudig onkruid verwijderen. Na het wieden kan u de grond voor bloemborders verrijken met compost. Woel de grond goed om na het aanbrengen van de compostlaag zodat alles zich mooi vermengt en de bloemen in het voorjaar goed kunnen aanslaan. Eventueel kan u de dode bodembedekkers ook aanvullen of vervangen.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.