Het plantseizoen voor bomen met blote wortel of kluit is voorbij. Alle bomen en planten in pot of airpot kunnen we het ganse jaar door leveren.

Snoeien van zomer- of herfstbloeiende struiken

Late zomer- of herfstbloeiende struiken snoeit u best vroeg tot halverwege de lente. Wanneer u deze struiken jaarlijks snoeit, zullen zij dat jaar een mooie bloei geven. Snoeien houdt ook de plant gezond en de groei onder controle.

Voor welke planten?

Deze snoeimethode is geschikt voor elke bladverliezende heester die vanaf het midden van de zomer bloeit.

Wanneer snoeien?

Deze struiken dienen in de vroege lente tot halverwege de lente gesnoeid te worden. Zo geeft u de nieuwe scheuten de tijd om te rijpen om in hetzelfde jaar te bloeien. Vermijd snoeien in de winter want dit zou kunnen leiden tot vorstschade aan de nieuwe scheuten.

Planten zoals de Perovskia (bvb Perovskia atriplicifolia “Little spire”) zijn tevens ongesnoeid heel decoratief in de winter wanneer er een laagje ijs of dauw op ligt.

Hoe snoeien?

Snoei in het begin van de lente of midden in de lente de uitgebloeide stengels van het vorige jaar terug tot op 1 of 2 knoppen verwijderd van het oudere hout. U doet er ook goed aan zwak of dood hout te verwijderen.

Sommige soorten zoals de Fuchsia (bvb "Fuchsia "Riccartonii" of de Bellenplant) moeten quasi tot op de grond teruggesnoeid worden. Dit stimuleert de ontwikkeling van sterke nieuwe scheuten waarop er in de nazomer bloemen zullen verschijnen.

Snoei zomer- of herfstbloeiende struiken zo vroeg mogelijk in het voorjaar, dan zal dit een maximale groeiperiode geven aan de jonge scheuten.

Groenblijvende struiken echter, vragen een iets andere aanpak. Afhankelijk van wanneer ze bloeien, vragen ze een andere snoeimethode, alsook een ander tijdstip om te snoeien.


Na het snoeien kunt u een mulchlaag leggen en de struiken extra voeden.

Overwoekerende struiken dienen mogelijks bijgesnoeid te worden om te herstellen.
 

Specifieke informatie over onderhoud en snoei voor elke plant is te vinden in onze Plantengids.

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.