Het plantseizoen voor bomen met blote wortel is voorbij. Alle bomen en planten in pot of airpot daarentegen kunnen het ganse jaar door geleverd worden.

Overzicht van tuinklussen in maart

Maart, de maand waarin de lente begint! Een maand barstensvol tuintaakjes en plezier!

Volgende taken lenen zich perfect om in maart uit te voeren: 

  • Beginnend onkruid verwijderen: geef onkruid vanaf het begin geen kans om uit te zaaien. Verwijder het onkruid zo snel mogelijk wanneer het begint uit te schieten. Hark goed volgens de regels van de kunst. Lees meer over hoe u onkruid het beste kunt verwijderen.
  • Verwijderen van winterbescherming: verwijder alle beschermhoezen van de planten zodat ze terug het nodige licht en zuurstof kunnen krijgen.
  • Onderhoud gazon: het gras kan terug gemaaid worden. Vanaf 6 graden begint het namelijk langzaam terug te groeien. Hebt u reeds gekalkt, dan kunt u na 3 weken het gazon gaan voeden door het gazon te bemesten. Ook kunt u bij veel mos het gras gaan ontmossen. Maart is namelijk het geschikte moment om uw gazon te verticuteren. Dit is zeker nodig als u deze zomer een prachtig gazon wilt. Verder kunt u ook de graskanten afsteken zodat het gazon er piekfijn afgewerkt uitziet.
  • Gazon aanleggen: hebt u nog geen gazon, dan kunt u dit gerust in maart doen. Lees meer over hoe u een gazon kunt aanleggen.
  • Planten van zomerbloemen: maart is de ideale tijd om bloembollen van zomerbloemen te planten. U kunt deze nu gemakkelijk krijgen in de verschillende tuincentra. Voorbeelden van zomerbloemen zijn dahlia’s, gladiolen, lelies, ... .
  • Borders aanleggen: dit is de ideale maand om uw borders opnieuw te plannen en aan te leggen. Bescherm de jonge plantjes met een vliesdoek tegen de koude.
  • Begin met de eerste snoei: rozen, fruitbomen (behalve steenfruit- en walnootbomen), heesters, borders, lavendel, … kunnen in maart gesnoeid worden.
  • Opstart van de moestuin: eenmaal de grond opgewarmd is kunt u van start gaan met het inzaaien van groenten zoals tomaat, aardappelen, radijsjes, wortelen, uien, basilicum, … .
    Zorg er tevens voor dat de moestuin goed onderhouden is: verwijder plantenresten, verwerk compost, verwijder onkruid en ga op zoek naar slakkeneitjes en verwijder deze.
 

Bekijk hier de video

 

Gefeliciteerd!

Bedankt voor uw registratie. U kan nu inloggen via Mijn Tuingids.

Begrepen
 

Beste bezoeker,

U bezoekt uw-tuingids.be in Internet Explorer. Helaas kunnen wij u geen optimale ervaring aanbieden in deze browser. Wij raden u aan om uw-tuingids.be te openen in een moderne browser zoals Chrome, Firefox, new Internet Explorer of Edge.